StoryEditorOCM

za očuvanje planeteSkupina ekologa, znanstvenika i pustolova plovit će dvije godine tragovima Charlesa Darwina

Piše M. I.
15. kolovoza 2023. - 09:48

Skupina istraživača okoliša i pustolova uskoro će isploviti iz luke Plymouth na škuni s tri jarbola opremljene za ekspediciju očuvanja planeta, nazvanu Darwin200, piše maritime executive.

Godine 1831. Darwin je isplovio iz iste luke na istraživačkom brodu HMS Beagle. Sada će njegovi ‘slijedbenici‘ krenuti u dvogodišnju ekspediciju na nizozemskom visokom brodu Oosterschelde, a organizatori su brod rebrendirali u "najuzbudljiviju učionicu na svijetu".

Čeka ih putovanje dugo 40.000 nautičkih milja slijedeći rutu kojom je prošao Darwin. Tijekom ekspedicije, brod će se usidriti u 32 luke na četiri kontinenta i pozivat će mlade ekologe na brod.

Tijekom petogodišnje ekspedicije u južnom Atlantiku i Tihom oceanu Darwin je proučavao izolirane populacije flore i faune koje su nastanjivale udaljene otoke. Njegovo novostečeno znanje poslužilo je kao osnova za razvoj njegove teorije evolucije. Predstavio je svoja otkrića u svojoj temeljnoj knjizi "O podrijetlu vrsta putem prirodne selekcije", objavljenoj 1859. godine.

"Charles Darwin imao je samo 22 godine kada je isplovio iz Plymoutha na svoje putovanje koje mu je promijenilo život, uz poznatu izjavu da je to bio daleko najvažniji događaj u njegovom životu, koji je odredio cijelu njegovu karijeru. Željeli smo postići slično iskustvo," rekao je Stewart McPherson, osnivač Darwin200 i šef misije.

Škuna Oosterschelde je najveći jedrenjak ikada restauriran u Nizozemskoj, a nizozemska vlada registrirala je kao spomenik velike kulturne i povijesne vrijednosti. Izgrađen 1917. godine, prvotno kao teretni brod, brod je ponovno porinut nakon velike obnove 1996. godine.

Putnici na brodi imat će zadatak kormilariti, navigirati i upravljati užadima trojarbolne škune s gornjim jedrom pod vodstvom profesionalne posade. Usput će dokumentirati oceansku plastiku i zdravlje koraljnih grebena te istražiti morske ptice, kitove i dupine.

"Svi znamo da smo usred šestog velikog izumiranja s puno propasti i tuge o problemima s kojima se suočava okoliš, klimatskim promjenama i gubitku bioraznolikosti. Ovo putovanje će mnogim ljudima dati priliku da vide da još ima vremena za promjene," rekla je slavna istraživačica primata Dame Jane Goodall, pokroviteljica Darwin200.

29. travanj 2024 08:13