StoryEditorOCM

dojavite ako ih viditeSkupina ulješura viđena kod Korčule, prijeti im opasnost od nasukavanja i ugibanja

Piše M. I.
23. kolovoza 2023. - 14:08

Institut Plavi svijet upozorio je na pojavljivanje skupine ulješura (Physeter macrocephalus) u akvatoriju Korčule.

- Dobili smo obavijest o pojavi skupine od najmanje pet ulješura kod Korčule. S obzirom da se radi o životinjama koje inače obitavaju u područjima dubine preko tisuću metara, u Jadranu im prijeti opasnost od nasukavanja i ugibanja!

Na žalost, u većini slučajeva posjet ulješura srednjem i sjevernom Jadranu završavao je nasukavanjem i ugibanjem jedinki iz opaženih skupina, uglavnom s talijanske strane Jadranskog mora. Stoga je potrebno na svaki način osigurati praćenje ove skupine kako bi utvrdili pravac kretanja te kako bi na vrijeme mogli poduzeti aktivnosti spašavanja.

S obzirom da nam je cilj osigurati siguran izlazak ove skupine ulješura iz Jadrana, molimo sve građane da hitno dojave svoja opažanja kako bi mogli pratiti njihovo kretanje te po potrebi poduzeti potrebne akcije.

Dojava kad ste u blizini ulješura ili odmah nakon opažanja svakako će nam pomoći da ulješure pronađemo s obzirom da su naši istraživački timovi na Visu i na Lošinju na terenu te se mogu uputiti prema lokacijama opažanja.

U slučaju opažanja molimo vas da napravite fotografije i/ili video snimke životinja te da zabilježite točnu lokaciju, smjer kretanja i vrijeme opažanja. Informacije o ulješurama (po mogućnosti čim ih opazite!) dojavite nam na brojeve telefona Instituta Plavi svijet 051 604666 ili 091 4637424, email info@plavi-svijet.org ili putem aplikacije za mobilne uređaje Marine Ranger koju možete preuzeti sa www.marine-ranger.org

Unatoč svojoj veličini, ulješure su za ljude bezopasne ako im se ne približavaju. S obzirom da su životinje vjerojatno iscrpljene, dezorijentirane i uznemirene jer se nalaze u nepoznatom okruženju, molimo Vas da im se ne približavate i ne proganjate ih kako svojim djelovanjem ne bi uzrokovali njihovo slučajno nasukavanje i ugibanje! - objavili su u svom priopćenju.

Odmah po dojavi, istraživači Instituta Plavi svijet i Plavog svijeta Vis uputili su se u potragu i proveli monitoring lociranih ulješura.

29. travanj 2024 05:53