StoryEditorOCM

la dolce vitaSlavni talijanski škver obilježio 150 godina djelovanja: pogledajte zašto je Benetti sinonim za dizajn brodova

Piše M. I.
27. lipnja 2023. - 11:19

Brodogradilište Benetti je prije nekoliko dana obilježilo svoju 150. godišnjicu u Viareggiu, prenosi superyachttimes.com.

Od svojih skromnih početaka u Viareggiu, do današnjeg statusa globalnog lidera, Benetti je postao sinonim za vrijednost, izvrsnost, dizajn i tehnološke inovacije. Danas posluje kao Benetti Azimut grupa.

Pod vodstvom vizionara Lorenza Benettija u 1960-ima, brodogradilište je revolucioniralo svijet jahti prelaskom s drvene na čeličnu konstrukciju, rađajući koncept moderne megajahte. Serije Delfino, Gabbiano i Mediterraneo postale su ikonična plovila, osvajajući aristokraciju i međunarodni jet set tijekom ere ‘la dolce vita‘.

Povijest Benettija može se pohvaliti mnoštvom zanimljivih inovacija, od prve dizel-električne jahte, Ambrosia 65M 2005., pa sve do lansiranja B.YOND 37M 2022., opremljenog ‘full-hybrid e-mode‘ sustavom koji je razvio Benetti sa Siemens Energy.

Planovi za budućnost su hibridni i električni pogonski sustavi, smanjenje intenziteta ugljika od 40 posto do 2030., korištenje najnovije generacije litijevih baterija visoke gustoće, novi materijali razvijeni da izdrže tijekom vremena, alternativna goriva kao što je biogorivo jer su najrealnija u tehnološkom smislu, skladištenju i širokoj dostupnosti.

Proslava ove velike obljetnice trajala je tri dana. U marini u Livornu izložene su neke od Benettijevih najpoznatijih jahti uključujući Odyssey III, 33-metarsku jahtu iz serije Mediterraneo, iz 1967.; Stella Fiera, prva jedinica serije Classic 115; El Caran, koji je nekoć pripadao Davidu Bowieju; i najnoviji iz serije B.Now i Oasis Deckm.

Posljednjeg dana proslave, brodogradilište Livorno dočekalo je zaposlenike, njihove obitelji i dobavljače, nudeći im brojne zabavne aktivnosti.

image
Benetti Azimut grupa
27. travanj 2024 03:54