StoryEditorOCM

OCEAN BEZAKONJASnovi o plutajućem svijetu: pogledajte kratki dokumentarac o mikrodržavi Sealand i njenom jedinom stanovniku

Piše I.Z./Jutarnji list
1. svibnja 2023. - 13:27

Jutarnji.hr na svojim stranicama i YouTube kanalu objavio je novu epizodu iz serijala "Poruke iz oceana bezakonja: zadnja neukroćena granica", nagrađivanog novinara Iana Urbine u kojima otkriva neke od šokantnih tema bezvlašća na moru, govori o teškim sudbinama zatočenih ribara, uništavanju ekosustava, oceanima koji su skladišta oružja, krivolovu i pretjeranom izlovu.

Epizoda "Snovi o plutajućem svijetu"  vodi nas na obalu Engleske, to jest na mikronaciju Sealand koju je davne 1967. na napuštenoj platformi osnovao idealistični pustolov. Na Sealandu ćemo istražiti fantastični svijet libertarijanaca i apostola utopije koji su se otisnuli na more. To su odmetnici koji su u bijegu do ljudskih zakona izgradili svoja utočišta u međunarodnim vodama, ali i vizionari koji smatraju da upravo oceani mogu pružiti konačno rješenje na pitanje o opstanku ljudske vrste. O čemu se radi pogledajte u videu.

25. travanj 2024 10:06