StoryEditorOCM

Uplovljavanje u BokuSpektakl za posadu i putnike: najjužniji europski fjord ove godine posjetilo više od 400 kruzera

Piše J.Kapor
18. prosinca 2022. - 11:31

Bez turista s kruzera, Kotor bi nosio gaće na štapu. Najjužniji europski fjord ove godine, do 1. studenoga, bilježi 414 uplovljavanja turističkih kruzera s čak 400.899 putnika, javlja naš tivatski kolega Siniša Luković. Dok kruzeri iritiraju stanovnike susjednog Dubrovnika, pa onda i nešto udaljenije Venecije koja ih je prebacila u Mestre, Kotor se veseli svakom uplovljavanju kroz 320 metara širok tjesnac Verige.

Naime, grad pod zaštitom UNESCO-a za sada nema hotele velikog kapaciteta koji bi mu osigurali održiv turistički prihod. Dobrodošle su stoga čak i grdosije kakva je Norwegian Epic sa svojih 329,5 m dužine, 40,64 m širine i 4100 putnika s još 1724 člana posade. Naravno, ovakvi brodovi moraju na sidrište, jer je najduži vez na operativnoj obali dug 250 metara.

Uplovljavanje u Boku spektakl je ne samo za putnike, nego i za članove posade koji još od prolaska pored otočića Mamule (zapravo je na kartama označen kao Lastavica) svi stoje uz brodsku ogradu uživajući u pogledu na okolna brda. U tako uskom akvatoriju kakva je Boka kotorska uplovljavanje brodova uvijek je i sigurnosni izazov.

No od potonuća Costa Concordie sjeverozapadno do Civitavecchije 2012. godine, i u Kotoru su zabranili do tada često korišteni mimoplov kruzera između Gospe od Škrpjela i Perasta. Za sada su svi sretni, a turisti na broju. 

31. svibanj 2023 18:06