StoryEditorOCM

sklopljen posaoSplitska tvrtka odabrana kao suizvođač radova na izgradnji marine na Dunavu u Srbiji

Piše M. I.
9. kolovoza 2023. - 12:07

Firmi Aqua Mont Service iz Splita povjeren je posao izgradnje marine u Velikom Gradištu u Srbiji, zajedno s firmama Ehting iz Beograda i Geo-Projekt Sm iz Sremske Mitrovice, piše poslovni.hr.

U sklopu marine predviđeni su: čuvarska služba, uprava marine, klub marine, zatvoreni hangar za plovila i komercijalni sadržaji (trgovina mješovite robe, servis i iznajmljivanje bicikala, prodaja ribičke opreme, prodaja nautičke opreme, banka, pošta, informativni pult turističke organizacije, prodaja suvenira…).

Marina u Velikom Gradištu imat će mogućnost prihvaćanja plovila od najmanjih (dužine manje od 6,5 m) do plovila dužine 12 m, na bokovima i do 20 metara. Rok za realizaciju ugovora je 14 mjeseci od zaključenja ugovora. "Lokacija koja je predviđena za faznu izgradnju marine nalazi se u zaljevu koji je formiran nakon izvođenja uzvodne i nizvodne pregrade na rukavcu Dunava, u sklopu izvođenja radova na formiranju Srebrnog jezera",navodi se u tenderu koji je raspisalo tamošnje Ministarstvo turizma i omladine.

Dodaje se da je potrebno predvidjeti izgradnju priključka na javnu cestu, te prometnica i prometnih površina unutar kompleksa marine.

U tenderskoj dokumentaciji navodi se da su u Srbiji u usponu individualna plovidba vlasnika plovila (čamaca i brodova), kao i interes za nautički turizam, pa je za podizanje razine korištenja potencijala plovnih puteva i razvoj rekreativnog nautičkog turizma od velikog značaja postojanje suvremeno uređene obalne infrastrukture, a prije svega mreže marina za rekreativna plovila na rijekama Dunav, Sava i Tisa.

Kako stoji u tehničkoj specifikaciji radova, s obzirom da se radi o zaljevu, u kojem su hidrodinamički utjecaji Dunava znatno slabiji, marina je predviđena na "otvorenom" toku, bez izgradnje objekata u funkciji lukobrana.

29. travanj 2024 16:19