StoryEditorOCM

nagrada HAZUSplitska znanstvenica Melita Peharda Uljević dobitnica visokog priznanja

Piše M. I.
29. travnja 2023. - 13:00

Dr. sc. Melita Peharda Uljević sa splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo dobitnica je nagrade za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj za 2022. godinu, za područje prirodnih znanosti. ️Nagrada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) uručena joj je u Zagrebu u povodu Dana Akademije.

Svojim znanstvenim radom značajno je doprinijela istraživanjima bioloških i ekoloških značajki školjkaša, te sklerokronologiji školjkaša i riba. U posljednjih pet godina objavila je čak 27 znanstvenih radova koji su rezultat timskog rada i produktivne suradnje s kolegama iz Hrvatske i inozemstva. Istraživanja su provedena primarno u sklopu dva istraživačka projekta: SCOOL (2015-2019) i BiVACME (2022-2024), koje financira Hrvatska zaklada za znanost.

Zajedno s kolegama Rinom Stanićem i Perom Ugarkovićem, Peharda Uljević nedavno je objavila knjigu pod nazivom "Biologija, ekologija i raznolikost jadranskih školjkaša", o jednoj od najraznolikijih i najistraživanijih skupina morskih organizama, o kojima je kod nas bilo vrlo malo tekstova. Upravo zbog toga su autori odlučili podijeliti svoje znanje o školjkašima koji žive u Jadranskom moru. Ona je autorica knjige, teksta i koncepta, ali ono što knjizi daje posebni značaj su izuzetno kvalitetne fotografije njenih koautora Rine Stanića i Pere Ugarkovića.

- Želja je bila kroz ovu knjigu pokazati širem čitateljstvu do kojih smo spoznaja došli. Primjerice, izniman je podatak da najstarija školjka u našem Jadranu, poznata vrsta glycyemeris pilosa čiji je prosječni životni vijek 97 godina, tipična upravo za zadarsko područje, a prisutna je naročito u Pašmanskom kanalu - kazala je prilikom predstavljanja knjige.

Čestitamo ovoj vrijednoj znanstvenici na zasluženom priznanju!

image

Na fotografiji: Velimir Neidhard i dobitnica nagrade Melita Peharda Uljević

Nera Simić/HANZA MEDIA
24. travanj 2024 21:56