StoryEditorOCM

Štorija od moraStižu batane, pasare, leuti...: najavljena smotra tradicijskih barki u Mošćeničkog Dragi

Piše OM
10. srpnja 2024. - 10:12

U Mošćeničkoj Dragi od petka 12. do 14. srpnja održava se Smotra i regata tradicijskih barki na jedra Mala barka – Štorija od mora, najavljuje Hrvatska turistička zajednica.

Manifestacija je to temeljena na kulturno-povijesnoj i tradicijskoj baštini, a ima i sportski karakter. Na smotri i regati sudjeluju tradicijske drvene barke tipa batana, pasara, guc, gajeta, leut i dr. opremljene tradicijskim jedrima (oglavno, latinsko, sošno,…).

Smotra i regata tradicijskih barki u Mošćeničkoj Dragi je među najvećima ove vrste na području Kvarnera i već tradicionalno okuplja veliki broj sudionika, mještana i mnogobrojnih gostiju. 

Trodnevni program manifestacije uz smotru i regatu barki, uključuje i brojne radionice tradicijskih pomorskih vještina, sajam autohtonih proizvoda, bogatu tradicionalnu gastro ponudu u ugostiteljskim objektima, veslanje i jedrenje tradicijskim barkama za djecu i posjetitelje, panoramske vožnje brodicom, zatim revijalna veslanja i jedrenja, ali i izložbu fotografija te koncerte. I ove godine, svakoga dana manifestacije, u luci i na rivi u Mošćeničkoj Dragi, bit će prezentirana maritimna baština u njenom prirodnom ambijentu. 

Posjetitelji će moći razgledati Lošinjski loger Nerezinac, dok će u interpretacijskom centru ribarske i pomorske baštine „Kuća od mora“ uz razgled biti organizirano i stručno vodstvo. Radi se o dva interpretacijska centra pomorske baštine koji su proizašli iz EU projekata Mala barka. Novitet ove godine bit će i organizirana degustacija kvarnerskih vina u ambijentu tradicijskih barki i jedara.

image
TZ Mošćenička Draga/Facebook
08. rujan 2024 03:12