StoryEditorOCM

PORTAL U DRUGI SVIJETŠto se krije na dnu Velike plave rupe? Znanstvenici došli do novih otkrića o jednom od najvećih misterija oceana

Piše M.P.
12. siječnja 2022. - 10:09

Nakon skeniranja sonarom, znanstvenici su došli do prvih otkrića o dnu Velike plave rupe (Big Blue Hole) uz obalu Belizea u Centralnoj Americi, prenosi National Geographic.

Velika plava rupa - desetljetni misterij oceana, izgleda kao portal u drugi svijet. Udaljena je oko 100 kilometara od Belize Citija, najvećeg grada-države na obali Karipskog mora, koji graniči s Meksikom na sjeveru i Guatemalom na zapadu i jugu.

Velika plava rupa sa više od 300 metara opsega i dubinom od oko 125 metara, jedna je od najvećih podvodnih rupa na svijetu (najveća je Zmajeva rupa koja se nalazi u Južnom kineskom moru).

Formirana je kao špiljski sustav u posljednjem ledenom dobu, kada je razina mora bila dosta niža. Kad se ocean počeo podizati, špilja je potopljena, a njezin krov se urušio.

Slavni francuski istraživač Jacques-Yves Cousteau je 1971. godine zabilježio njenu dubinu i proglasio je jednim od pet najboljih mjesta za ronjenje na cijelom svijetu.

Prije nekoliko godina tim istraživača, među kojima su bili i njegov unuk Fabien Cousteau i milijarder Richard Brenson, krenuli su u ekspediciju kako bi otkrili što se nalazi na samom dnu ove misteriozne rupe, navodi National Geographic.

Fabien Cousteau je, inače, inicijator projekta koji se oslanja na ideju njegovog slavnog djeda. Naime, 1960. godine, Jacques Cousteau je sagradio podvodno selo čiji je cilj bio stvaranje okruženja u kojem bi istraživači mogli živjeti. Tim je tada proveo tjedne na dubini od oko 11 metara pod vodom, u Crvenom moru. Fabien Cousteau također želi izgraditi podvodnu verziju Međunarodne svemirske stanice koja će moći ugostiti do 12 istraživača.

Projekt "Proteus", nazvan po grčkom primordijalnom bogu mora, bit će podvodni laboratorij na više od 370 kvadratnih metara, na dubini od 18 metara u Karipskom moru, u blizini otoka Curacao. Glavni ciljevi projekta su medicinska istraživanja, proučavanje opskrbehranom i posljedica klimatskih promjena.

Tijkom zarona, sonar je skenirao cijelu rupu kako bi se mogla izraditi prva 3D karta njezine unutrašnjosti, a dosadašnji rezultati su fascinantni jer prvi znanstvenici mogu vidjeti mineralne formacije i ostale detalje koje rupa sadrži.

Mnogi od njih još nisu identificirani i još uvijek se istražuju. Ono što je dosad otkriveno i što je okupiralo istraživače jest sloj sumporovodika - crnilo u kom nema kisika niti bilo kakvog života. Oceanografkinja Erica Bergmann izrazila je iznenađenje čistoćom rupe u kojoj su pronašli tek nekoliko komada plastike.

Pored interesa geologa, brojna istraživanja navela su i stručnjake iz sfere društvenih znanosti da počnu istraživati povezanost ove rupe s nestankom drevnih Maja, jedne od najnaprednijih civilizacija domorodačke Amerike, piše National Geographic

25. travanj 2024 21:56