StoryEditorOCM

traže veće plaćeŠtrajk lučkih radnika u Hamburgu: najveća njemačka luka zatvorena za sve veće brodove

Piše M. I.
23. ožujka 2023. - 12:35

Luka Hamburg, najprometnija luka u Njemačkoj i druga najprometnija u cijeloj Europi, zatvorena je na 48 sati zbog štrajka zaposlenika, prenosi pomorac.hr.

Očekuje se da će štrajk trajati do petka ujutro. Luka je zatvorena za sve veće brodove, a plovidba rijekom Elbe ograničena je od jučer poslijepodne. Lučka uprava priopćila je da je zbog ograničenja koja je ‘nametnuo sindikat‘ odlučila blokirati Elbu do daljnjega.

Njemački Vereinte Dienstleistungsgewerkschaft (United Services Union ili ver.di) najavio je "štrajk upozorenja" u sklopu spora oko plaća državnih i javnih službenika. Sindikat je pozvao na obustavu rada diljem zemlje, piše The Maritime Executive.

Pregovori o sindikalnom ugovoru trebali bi se nastaviti sljedeći ponedjeljak, 27. ožujka u Potsdamu. Ver.di traži povećanje plaća od 10,5 posto ili najmanje 500 eura mjesečno za oko 2,5 milijuna zaposlenih u javnom sektoru. U medijskim izvješćima navodi se da je vladina ponuda bila 5 posto u dvije tranše te jednokratna isplata od približno 2.500 eura.

Peljari koji rade u luci Hamburg i na rijeci Elbe najavili su da će se pridružiti štrajku. Sindikat je priopćio kako očekuje da će u štrajku sudjelovati nekoliko tisuća zaposlenika bolnica, vrtića, gradske čistoće i drugih službi.

02. lipanj 2023 13:03