StoryEditorOCM

ugrožena vrstaStručnjaci s PMF-a: Praćenje presađenih periski na Brijunima prekinuo je masovni pomor. Jedini način za spas te vrste je sačuvati mlađ

15. prosinca 2020. - 08:06

Nekoliko patogena u kombinaciji s povećanjem temperature mora mogao bi biti uzrok masovnog pomora plemenite periske, kaže se u ponedjeljak u priopćenju PMF uz napomenu da se stručnjaci trude podići njezinu mlađ u akvariju.  

Patogen toga endemskog mediteranskog školjkaša ušao je u proljeće 2019. u Jadran i proširio se po njemu, od koga su uginule sve plemenite periske, autohtone na Brijunima kao i one koje su presađene.

Pomor plemenite periske katastrofalnih je razmjera na razini cijelog Sredozemnog mora, tako da se danas u Jadranu traže pojedine preostale žive jedinke, kazala je voditeljica projekta MERCES Tatjana Bakran-Petricioli s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Istraživanje periski bio je dio šireg projekta Projekta MERCES (Marine Ecosystem Restoration in Changing European Seas), četverogodišnjeg europskog projekta u kojem sudjelovalo 28 partnera iz 16 država, a koji je završio krajem studenoga. 

Tatjana Bakran-Petricioli i poslijedoktorandica na PMF-u Silvija Kipson, provele su transplantacije periski u Nacionalnom parku Brijuni i s pučinske strane Dugog otoka.

„Praćenje stanja dvjestotinjak jedinki plemenite periske, koje smo vrlo uspješno presadili iz Pulske luke u Nacionalni park Brijuni 2017. godine prekinuo je masovni pomor na Brijunima u lipnju ove godine,“ kazala je Bakran-Petricioli.

Istraživanja su pokazala su da je pod određenim uvjetima i na područjima koja su zahvaćena masovnim pomorima još neko vrijeme moguće prikupiti mlađ plemenite periske, rekla je.

Silvija Kipson pokrenula je inicijativu postavljanja kolektora za mlađ te na više mjesta u Jadranu postavila kolektori za mlađ, a u inicijativi sudjeluje više akademskih institucija, istraživačkih instituta, javnih ustanova i nevladinih udruga iz Hrvatske.

„Spremamo se podići kolektore čim vremenske prilike i epidemiološka situacija dopuste. Postoji mogućnost da će u njima biti mladih školjkaša i oni će biti preneseni u Akvarij Pula koji se u zadnjih par godina posebno posvetio uzgoju plemenite periske u zatvorenim sustavima“ kazala je profesorica Bakran-Petricioli.

21. srpanj 2024 00:55