StoryEditor

neobično otkrićeStvorenje koje je more izbacilo na plažu nalikovalo je biću iz horora: raširena usta sa šiljastim zubima, velika izraslina s pipcima na glavi...

Piše VauMijau
12. svibnja 2021. - 14:13
Ilustracija/Shutterstock

S razjapljenim ustima ispunjenim šiljastim, crnim zubima i velikom izraslinom na glavi opremljenom nizom pipaka, stvorenje koje je more izbacilo na jednu kalifornijsku plažu nalikovalo je nečemu iz horor filma, piše Guardian.

Ali, riba široka oko 40 centimetara, koja je prošli petak nekako pronašla put iz dubina Tihog oceana do obale plaže Newport, vrlo je stvarna - samo je vrlo rijetka, prenosi VauMijau.

Jedna je od otprilike 300 vrsta tzv. riba udičarki koje se mogu naći širom svijeta (jedna takva pojavljuje se i u Pixarovom animiranom filmu 'Potraga za Nemom') i otkrio ju je u državnom parku Crystal Cove ljubitelj plaže, Ben Estes. Primjerak je vrlo iznenađujuć zbog vrlo očuvanog stanja.

'Znao sam da je to neobično otkriće', rekao je Estes koji je sebe opisao kao redovitog posjetitelja plaže i cjeloživotnog ribiča, no dodaje kako ovakvu ribu još nikada nije vidio. 

'Ne znam je li svjestan svih implikacija svog pronalaska', rekla je Jessica Roame, koordinatorica obrazovanja u Davey's Locker Sportfishing & Whale Watching centru, za Los Angeles Times. Organizacija je među prvima objavila fotografije ribe na Facebooku i Twitteru nakon što je Estes upozorio čuvare parkova na svoje otkriće.

'To se događa kad puno hodate uokolo - tu i tamo nađete mrtve stvari koje jednostavno ne bi trebale biti na plaži', dodala je. 'Jako je naobično to što je biće bilo gotovo posve netaknuto. Pa kako je dospjelo doći na plažu?'

Puno je pitanja još bez odgovora, rekao je John Ugoretz iz kalifornijskog odjela za ribu i divljač. Istraživačima je drago što imaju priliku proučiti vrstu koja obično živi u totalnom mraku, u podvodnim ponorima i do kilometar ispod površine i rijetko - ili nikad - dolazi na površinu.

Nakon što su neobičnu ribu zamrznuli, djelatnici kalifornijskih državnih parkova povezali su se s Prirodoslovnim muzejem okruga LA 'u nadi da će ribu moći prenijeti u njihovu zbirku', rekao je Ugoretz. Muzej u svojoj zbirci ima samo još tri ovakve slične ribe, ali, dodao je Ugoretz, no samo je jedna iz Kalifornije i nijedna nije u tako dobrom stanju.

Iako se rijetko susreću, ribe udičarke spadaju u najpoznatija dubokomorska bića. Njihovi bodljikavi zubi, iako djeluju prijeteće, više služe hvatanju nego gnječenju plijena. Stvorenja kojima se hrane mame svojevrsnim fosforescentnim žaruljama - koje svijetle pod vodom uz pomoć bakterija koje emitiraju svjetlost - te tako love ostale ribe, lignje i rakove koji obitavaju u dubinama.

No tako žive i love samo ženke, jer su mužjaci evoluirali u 'spolne parazite' i puno su manji. Nakon što se pare sa ženkama, izgube sve svoje unutarnje organe - uključujući i oči - osim testisa. Zauvijek spojen za ženku, mužjak joj daje spermu u zamjenu za hranu.

Prva ovakva riba je pronađena 1833. godine, prema prilogu objavljenom 2019. u New York Timesu, nakon što je jedan primjerak pronađen na obali Grenlanda. Od tada je većina podataka prikupljena o njima bila iz nekoliko uginulih primjeraka koji su se nekako našli na obali. No, posljednjih su ih godina znanstvenici i istraživači dubokih mora mogli promatrati na vlastitom terenu.

U podvodnoj ekspediciji 2016. istraživači su po prvi puta primijetili kako se par riba razmnožava. Snimljeni su kod obale Azorskih otoka, a ženka je bila osvijetljena vlastitim bioluminiscentnim brkovima, dok se njezin maleni partner popeo na nju.

'Bilo je nevjerojatno', rekao je Theodore W. Pietsch, profesor sa Sveučilišta Washington u Seattlu za New York Times. 'To su sjajne, divne životinje kojima je potrebna naša pažnja i naša zaštita.'

23. lipanj 2021 07:09