StoryEditorOCM

Vrijeme za akcijuSurferi s Jadrije kojima je onemogućen ulaz u more zovu na prosvjed: ‘Podržite nas!‘

Piše Marko Podrug/Šibenski.hr
29. srpnja 2024. - 10:51

Prosvjedni performans bit će održan u moru ispred Kluba jedrenja na dasci "Jadrija", odnosno u tzv. bazenu kod glavnog jadrijskog mula. Termin je nedjelja, 4. kolovoza, u 11 sati.

Jadrijski surferi najavljuju dolazak članova, simpatizera kluba te njihovih sportskih prijatelja, tako da se očekuje priličan broj ljudi, a organizatori prosvjeda pozivaju i sve ostale koji žele doći i podržati ih u njihovim nastojanjima, svi su dobrodošli.

Zašto se prosvjeduje?

Kako što smo proteklih dana već izvještavali, Klub jedrenja na dasci "Jadrija", jedan od najtrofejnijih šibenskih klubova s 41 godinom tradicije, izgubio je izlaz na more. Naime, novi prostorni plan za Jadriju, omiljeno šibensko kupalište, predvidio je da se kompletan prostor uz more, od odbojkaškog igrališta pa sve do tzv. Malog Vignja, proglasi plažom pa su shodno toj odluci uz cijelu obale Jadrije razvučene plutajuće zaštitne ograde za kupače. A prema zakonu, unutar ograđenog prostora ne smije se boraviti ni sa kakvim plovilom pa bila to i daska za jedrenje.

Novi plan uređenja Jadrije donijelo je šibensko Gradsko vijeće.

- U tom novom Pravilniku je propisano da se dozvole za rad mogu dati komercijalnim djelatnostima, odnosno za iznajmljivanje dasaka za jedrenje, sandoline, pedaline, a uopće se u obzir nisu uzele nekomercijalne djelatnosti. Dakle, dozvolu za rad kao neprofitna djelatnost dobiti ne možemo, a sad smo izgubili i koridor za ulazak u more. A bez tog koridora smo nigdje! - govorio nam je nedavno surfer i predsjednik kluba "Jadrija", Petar Stošić.

image

Klub jedrenja na dasci ‘Jadrija‘ Šibenik

Zvali smo tada i Joška Jurića, predsjednik je MO Jadrija, ali i pročelnika Upravnog odjela za komunalne djelatnosti Grada Šibenika te predsjednik Zajednice sportova Grada Šibenika. On tvrdi da je plutajuća ograda postavljena zbog sigurnosti kupača.

- Nitko njima ništa nije zabranio. Jednostavno, ta zona više nije sportska, nego je plaža. Nemoguće je da to bude zona jedrenja na dasci, sve je prepuno kupača. Prebukirano je. Oni ne mogu izlaziti sa svojim daskama od štekata i turista koji tu leže. Imali smo lani puno primjedbi, jer oni s daskama ulijeću blizu kupača - tvrdio je Jurić za naš portal, koji ipak kaže da članovi kluba zapravo mogu proći do otvorenog mora, budući da od mula do prve bove ima nekih desetak metara. Članovi kluba s kojima smo pričali, predsjednik Stošić i njegov zamjenik Mladen Belamarić, inače višestruki državni prvak u jedrenju na dasci, tvrde da taj prolaz nije adekvatan.

- U tom prostoru između ograde i mula svi skaču i kupaju se. Mi bismo kao tuda trebali prolaziti, a svugdje vire glave iz mora - tvrdili su nam Stošić i Belamarić koji nude i rješenje:

- Treba nam prolaz, poput lijevka. Jer ako nam suziš koridor, kao što je sada između rive i ograde, tek to je opasno. Izlazak daskom na more ovisi i o smjeru vjetra. Treba nam, dakle, "lijevak" da bi neometano i sigurno mogli izaći prema pučini.

Taj lijevak predložila je, među ostalim, i Lučka kapetanija Šibenik, koju su članovi kluba pitali za stav.

"Mišljenja smo da nema zapreke da se plutajuća zaštitna ograda povuče na pozicije kako je bila postavljena prethodnih godina. U tom smislu potrebno je plutajuću zaštitnu ogradu skratiti za približno 100 metara", navodi se u mišljenju Lučke kapetanije, koje je potpisao Ivan Paušić. Kapetanija predlaže i mogućnost da se postavi koridor u obliku lijevka koji bi na vrhu bio širok ne manje od 40 metara. Mišljenje Kapetanije nema obvezujući karakter pa se ništa bitno neće ni promijeniti.

image

Klub jedrenja na dasci ‘Jadrija‘ Šibenik

Joško Jurić prijedlog Kapetanije smatra "neprihvatljivim" i nudi drugo rješenje za surfere: da se presele na plažu Mali Viganj.

- I da želimo to, ne možemo. Tamo se nalazi privatna škola jedrenja, južno od toga se ne može graditi, a sjeverno je privatni kamp. Oni nas šalju na Mali Viganj, to je isto kao da nas šalju na Mars. Tamo nema uvjeta i to je nemoguće - kazao nam potpredsjednik kluba Mladen Belamarić.

Na Malom Vignju ne postoji nikakav objekt u koji bi se klub mogao useliti, a nema niti potrebne infrastrukture. Dovođenje kluba na tu lokaciju zahtijevalo bi ozbiljnu investiciju.

- Nama je to svakako nedostižna investicija bez pomoći sponzora ili Grada, ako baš želi da se klub izmjesti i naravno uz dobivanje istih uvjeta koje sada imamo, a to je prostorija na trajno korištenje bez naknade kao i okolni prostor kakav sada imamo. Pa ako su voljni pomoći neka tako i kažu i poduzmu nešto - govorio nam Petar Stošić.

Jadrijski surferi su, dakle, na 41 godinu postojanja kluba izgubili izlaz na more. Njihov idući korak je prosvjed koji će se, kako smo na početku najavili, održati u nedjelju, 4. kolovoza, u 11 sati u moru pred klupskom prostorijom.

image

Klub jedrenja na dasci ‘Jadrija‘ Šibenik

image

Klub jedrenja na dasci ‘Jadrija‘ Šibenik

image

Klub jedrenja na dasci ‘Jadrija‘ Šibenik

image

Klub jedrenja na dasci ‘Jadrija‘ Šibenik

image

Klub jedrenja na dasci ‘Jadrija‘ Šibenik

 

16. rujan 2024 07:14