StoryEditorOCM

pripremeSvečano otvorena olimpijska marina u Marseilleu

Piše Hina
3. travnja 2024. - 10:00

Olimpijska marina u Marseilleu, gdje će se ovog ljeta održavati jedriličarska natjecanja u sklopu Olimpijskih igara u Parizu, svečano je otvorena u utorak u nazočnosti predsjednika organizacijskog odbora (Cojo), Tonyja Estangueta.

"Kakva emocija, kakav ponos, kakav veliki kolektivni uspjeh! Ova infrastruktura je čudo", kazao je Estanguet. "To je oprema dizajnirana za vrh, na visokoj razini, ali i za poticanje novih zvanja", dodao je.

Izgradnja nove Marine du Roucas Blanc, koja je sastavljena od šest zgrada, trajala je nešto više od dvije godine, a ukupni trošak se procjenjuje na 44 milijuna eura što je gotovo dvostruko više od početnog proračuna (25 milijuna eura).Tu će se od 28. srpnja do 8. kolovoza više od 330 jedriličara iz cijeloga svijeta boriti za olimpijske medalje u deset disciplina.

Gradonačelnik Marseillea Benoît Payan je pak istaknuo da se radi o "morskom stadionu gdje će najbolji sportaši trenirati nekoliko metara od djece Marseillea". "Cijele generacije stanovnika Marseillea će tamo učiti jedrenje", obećao je.

"Duboko smo ponosni na Marseille. To je jedinstveno vodeno tijelo na svijetu, slike će biti veličanstvene i Marseille će zaslijepiti planet", zaključila je ministrica sporta i Olimpijskih igara Amélie Oudéa-Castéra.

12. travanj 2024 22:40