StoryEditorOCM

ekološko brodarstvoŠvedski vlasnik tankera Terntank naručuje dva nova tankera bez fosilnih goriva

Piše OM
1. prosinca 2022. - 18:00

Švedski vlasnik tankera Terntank objavio je kako je naručio novi dizajn tankera koji radi bez fosilnih goriva. Naručena su dva takva plovila.

Tvrtka djeluje više od 100 godina i trenutno upravlja s 10 tankera za prijevoz kemikalija,piše portal maritime-executive.com.

Plovila će graditi brodogradilište China Merchants Jinling, Yangzhou. Isporučivat će se s elektranom koja koristi biogorivo, a koristit će i snagu vjetra.

Prvi od novih brodova bit će isporučen u proljeće 2025. godine.

- S ovim plovilima činimo veliki korak naprijed na našem putu ka ekološkom i sigurnom brodarstvu," rekao je Tryggve Möller, potpredsjednik Terntanka. Uz smanjenje CO2 od 40 posto, koje smo postigli na prethodnim plovilima, pomoć vjetra dodatno će smanjiti emisije za 8 posto, a s niskim ugljikom metanola i potencijalom dekarbonizacije, ubrzavamo naš put do neto nule".

Kao pogon koristit će se napredna gorivima kao što su zeleni metanol i e-metanol s niskim GWP potencijalom koji je do 98% niži od konvencionalnih goriva.

Osim napretka u dizajnu za poboljšanje ekološke učinkovitosti plovila, tvrtka također ističe optimalan dizajn tereta. Brodovi će biti izgrađeni s 14 segregacija. osmišljeni kako bi mogli optimalno transportirati sirovine do rafinerija kupaca i utovariti gotovu robu u skladištima kupaca.

15. travanj 2024 19:32