StoryEditorOCM

idejaSvijetleće bove makarskog inovatora upozoravaju plovila

Piše M. I.
17. srpnja 2023. - 10:00

Na makarskoj plaži, od Donje luke pa sve do hotela Aminess Khalani, postavljene su svjetleće bove "bljeskalice" koje rade na solarni pogon i koje će tijekom noćnih sati jasno ocrtavati zaštitnu ogradu uz plažu. Bljeskalice kroz dan pune baterije sunčevim svjetlom, a automatski se uključuju kada padne mrak, piše Makarska danas.

Inovacija je to Miroslava Čečavca čiju su ideju prepoznali u općini Gradac još prije tri ljeta, da bi je danas prihvatili i iz Makarske obale te Grada Makarske koji su rasporedili 140 ovakvih bljeskalica između postojećih bova.

– Radi se o tome da bi sve plaže koje su ograđene trebale biti kao takve i ucrtane na kartama, međutim nisu i zbog toga je uvijek bio prisutan sigurnosni problem. Ovo je projekt na kojem radim četiri godine i koji je napokon spreman za serijsku proizvodnju i osim na Makarskoj rivijeri nigdje na svijetu nema na ovakav način označenih plaža. Drago mi je da su me prepoznali u Gradu Makarskoj jer vjerujem da dobra ideja itekako može poteći i iz malog grada kao što je Makarska – rekao je Miro Čečavac.

Sama bljeskalica je izvedena u obliku prozirne kugle, a izrađena je tako da u moru uvijek zauzima horizontalni položaj kako bi maksimalno koristila sunčevu energiju za punjenje baterija. Premi potrebi može raditi kao bljeskalica ili pak emitirati stalni snop svjetla, u različitim bojama, čime šalje upozorenje nadolazećim plovilima. Naročito je pogodna za označavanje zaštitne plutajuće ograde plaža, a može se primijeniti i za druga označavanja na vodi i kopnu.

29. travanj 2024 22:42