StoryEditorOCM

JEDRENJESvjetsko prvenstvo u klasi ILCA 7 u Adelaideu: Jurišić i Stipanović ostali bez šansi za medalju

Piše OM
29. siječnja 2024. - 10:40

Izgledno je da će se naši vrhunski jedriličari Filip Jurišić i Tonči Stipanović sa Svjetskog prvenstva u klasi ILCA 7 iz Adelaidea kući vratiti bez toliko željene medalje. Naime, četvrtog dana natjecanja, a prvog od dva dana u Zlatnoj skupini na vrhu se izdvojila trojka, koju samo čudo može maknuti s postolja.

Jedriličari Mornara su bili samo solidni, s jednom dobrom regatom (Jurišić 39 i 3, Stipanović 2 i 19), a to u ovom kontekstu na vrhunskoj razini nije dovoljno. Istina, Jurišić je zadržao visoko 6. mjesto u ukupnom poretku, no razlika u bodovima između njega i trećeplasiranog Hermanna Tomasgaarda narasla je s 12 na 24 boda. Isto tako, Stipanović je nastavio napredovati u poretku, sada s 26. na 16. mjesto, pa je sasvim moguće da u posljednje dvije regate dohvati plov za medalje. Što mu trenutačno bježi tek devet bodova.

Odavno se nije dogodilo u žestokoj konkurenciji najboljih laseraša da se na vrhu izdvoji tercet s tolikom prednošću u odnosu na ostale. Vodeći je, očekivano, aktualni olimpijski pobjednik i svjetski prvak Matt Wearn (najlošiji plasman u osam regata mu je 11. mjesto), drugi je Mickey Beckett, treći spomenuti Tomasgaard (on ima sve Top 10 plasmane, najgore mu je 7. mjesto). Oni su smješteni unutar četiri boda, a prvi sljedeći je Mađar Jonatan Vadnai sa zaostatkom od 21 boda. Inače, Vadnai je također dio jedriličarske klape Mornara, kojom ravna trener Jozo Jakelić.

Posljednje dvije regate i dalje su vrlo važne za Jurišića i Stipanovića u njihovoj borbi tko će predstavljati Hrvatsku na Olimpijskim igrama ovoga ljeta. Ovo je druga kriterijska regata, prva je bila prošlog kolovoza u Haagu, treća i posljednja će biti krajem travnja u Hyeresu. Od ta tri rezultata, gledat će im se dva najbolja. Vrlo jednostavno. Kako su u Haagu bili jedan uz drugog (Stipanović 21., Jurišić 22.), Adelaide bi mogao biti ključ. Jurišić se drži vrha, Stipanović se približava…

Ukupni poredak nakon osam regata: 1. Wearn (AUS) 16, 2. Beckett (VBR) 17, 3. Tomasgaard (NOR) 20, 4. J. Vadnai (MAĐ) 41, 5. Saunders (NZL) 43, 6. JURIŠIĆ 44, 7. Bühl (NJEM) 44, 8. Bernaz (FRA) 45, 9. Lynch (IRS) 49, 10. Gautrey (NZL) 60, 16. STIPANOVIĆ 69, 65. B. GAŠPIĆ, 97. S. GAŠPIĆ.

28. travanj 2024 12:45