StoryEditorOCM

jedrenjeTalijanska jedrilica ‘Arca‘ slavila na 55. izadnju čuvene Barcolane, najmasovnije regate na svijetu

Piše Hina
9. listopada 2023. - 09:49

Talijanska jedrilica Arca pobjednica je 55. jedriličarske utrke, najmasovnije regate na svijetu, koja se u nedjelju održala u Tršćanskom zaljevu.

Na startu su bile prijavljene 1773 jedrilice svih veličina, a regata se odvijala "puževim tempom" zbog nedostatka vjetra.

Na kraju, u zahtjevnim uvjetima plovidbe, najbolja je bila talijanska maxi jahta Arca pod vodstvom Furija Benussija, koji se nakon godinu dana pauze vratio na tron ​​Barcolane. Lani je slavila američka jahta Deep Blue, no danas nije obranila pobjedu.

Na kraju regate kormilo pobjedničke jedrilice preuzela je 16-godišnja Marta Benussi, a Arca je ciljem prošla za 1:49.55 sati.

Najbliža pobjedniku bila je talijanska jedrilica Prosecco Doc (bivši Portopiccolo) sa slovenskim kormilarom Mitjom Kosminom, dok je treća u cilju bila slovenska jedrilica Way of Life.

Barcolana se održava svake godine druge nedjelje u listopadu od 1969. godine, a ime regate potječe od tršćanske četvrti Barcola. Na prvoj Barcolani 1969. godine sudjelovala je samo 51 jedrilica.

Tijekom Barcolane Trst se pretvara u svjetsku prijestolnicu jedrenja, a bezbrojna događanja, koncerti i događanja prate regatu u "Villaggio Barcolani".

image
AFP
03. svibanj 2024 02:14