StoryEditorOCM

novi konceptStižu morske UFO kuće: talijanska tvrtka predstavila neidentificirani ploveći objekt

Piše Željko Simunić
11. svibnja 2016. - 23:59

Izuzetno nadareni talijanski dizajner Pierpaolo Lazzarini rođen je 1982. godine u Rimu. Nakon što je tri godine radio za automobilsku industriju i dobio prve nagrade na Designer Showu 2010. u Monzi i Monza Mille Miglia Design Experience 2013. godine, Lazzarini se okrenuo i drugim kategorijama. Osim raznih vrsta proizvoda, napravio je projekte futurističkih jahti Adamantivm, Prismea, Magneto 100, ali i malih plovila poput Jet Taxija, Seajet Capsule, Living Jet Capsule.

Pogled u dubine

Idući njegov kreativni korak koji je nedavno prezentiran su futurističke ploveće kuće u obliku letećeg tanjura. S obzirom na oblik neidentificiranog letećeg objekta, projekt je nazvao Unidentified Floating Object (UFO). Zapravo je riječ o poluuronjivom objektu od stakloplastike čija se donja polovica nalazi ispod mora, pa korisnik gledajući kroz staklenu stijenku može uživati u pogledu na svijet u dubinama.

Lazzarini nije htio napraviti objekt koji bi fiksno stajao u luci, kao što su kuće u Amsterdamu, nego je za inovativnu morsku UFO kuću predvidio i mogućnost plovidbe. Doduše, njegove tvrdnje kako se s plovećim tanjurom može krenuti i preko oceana valja ipak uzeti s određenom rezervom. Naime, kao glavni pogon je predviđen samo električni motor Torqeedo Deep Blue 1800, s time da se za plovidbu može rabiti i snaga vjetra.

Struja s neba

Talijan se kod kreacije projekta smionog dizajna držao i modernih ekoloških smjernica, pa je za svoju plutajuću kuću predvidio ugradnju 40 m2 solarnih panela kako bi struja s neba mogla pokretati Torqeedo hydrojet motor. Osim toga bi struju potrebnu za svjetlo i druge elektroinstalacije dodatno proizvodile vodene i vjetroturbine.

image
Solarni paneli su na vrhu kupole
Lazzarini Design

Što se rasporeda prostorija tiče, Lazzarini je na dijelu iznad površine veličine 20 m2 smjestio dnevni boravak i kuhinju, dok se u uronjivom prostoru veličine 10 m2, do kojeg se stiže stepeništem, nalaze kupaonica i spavaća soba sa staklenom stijenkom.

image
U donjem dijelu su soba i kupaonica
Lazzarini Design

Visina tanjura izrađenog od stakloplastike s poklopcem na vrhu je je 5 metara, što znači da na površinski i uronjivi dio otpada po 2,5 m, dakle sasvim dovoljno za boravak bez saginjanja. Širina vanjskog prstena preko svega iznosi 12,5 metara, a dio na njemu je zamišljen kao povrtnjak i mjesto za sunčanje. Usput rečeno, pitanje pitke vode riješilo bi se korištenjem suvremenog desalinizatora.

image
Osnovne dimenzije UFO kuće
Lazzarini Design

Traži se tajkun

Lazzarini i njegov partner Luca Solla ističu da je problem sidrenja riješen uz pomoć specijalnog elastičnog sidra koje bi, kako kažu, trebalo držati poziciju čak i kada je more uzburkano. Unatoč neprijeporno zanimljivoj ideji i atraktivnom izgledu ploveće UFO kuće, trenutni je problem u činjenici da studio Lazzarini Design još nije našao investitora spremnog za financiranje projekta koji bi startao izradom prototipa čija bi cijena iznosila oko 800.000 dolara. No, kasnije bi, ako se krene u serijsku proizvodnju, cijena pojedine kuće bila znatno niža, odnosno oko 200.000 dolara po primjerku.

Sve u svemu, cijela se priča svodi na pronalaženje zainteresiranog tajkuna koji će u Lazzrinijevu konceptu pronaći ekonomski interes i biti spreman u njega uložiti kapital. A kako svijet, osobito njegov bogatiji dio, uvijek traži nove izazove i futurističke vizije kako bi se na njima mogao statusno dokazivati, vrlo je vjerojatno da ćemo relativno brzo imati prigodu uživo vidjeti prvo ploveće vikend UFO naselje. To više što je ekološki život in, a projekt Unidentified Floating Object do zadnjeg je detalja upravo takav. 

24. travanj 2024 16:41