StoryEditorOCM

scuba skenerThink Green akcija na Visu: zaronili smo s volonterima, izvađeno je gotovo 9 tona otpada!

Piše JL
4. listopada 2023. - 14:22

Još se jednom tim Scuba skenera pridružio ronilačkom klubu Roniti se mora kako bi pomogao da naše podmorje bude što čišće. Još jednom je Vis bio destinacija čiji se akvatorij čistio u nadi da će se i dalje ovaj otok ponositi titulom jednog od najočuvanijih na Sredozemlju i biti jedan od onih pučinskih otoka gdje će se ići u potragu za mirom i netaknutom prirodom.

Ronilački klub Roniti se mora sa sada već dvanaestogodišnjim iskustvom u uklanjanju otpada iz Jadranskog mora, uz podršku partnera C.I.O.S. grupe, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te tvrtke INA d.d., uspješno je održao 32. i 33. ekološku akciju Think Green na ovom otoku.

Akcija je trajala dva dana, a čistile su se lokacije luka Vis, uvala pred Češkom vilom, luka Komiža te uvala Parja. Iz podmorja je izvađeno gotovo devet tona (8.780 kilograma) otpada. Pronađene su i uklonjene razne vrste plastičnog i staklenog otpada, ostaci ribolovnog pribora, napuštene ribarske mreže, metalne i građevinske konstrukcije, a iz tunela Jastog, poznatijeg i kao „tunel za podmornice“ uklonjene su čak 42 kamionske i automobilske gume.

image
Damir Zurub/Cropix

Ovo nekadašnje sklonište za ratne brodove ukopano u masivnu stijenu u uvali Parja podsjetnik je na višku ratnu prošlost, svojevrstan spomenik ali i atrakcija, na samo za turiste već i domaće kupače. Ova količina otpada koja se tamo pronašla i izvukla na površinu pokazuje i onu tamnu stranu gotovo svih donekle skrivenih mjesta, nedostupnih svakodnevnom pogledu prolaznika; čini se da je nekima lakše otpad baciti u ovakve otvore nego ga odnijeti na reciklažu na za to predviđena mjesta.

U partnerstvu s C.I.O.S. grupom koja je pružila cjelovitu logističku podršku sav otpad prikupljen tijekom akcije odvezen je s otoka te će biti razvrstan, recikliran i adekvatno zbrinut.

Preko 60 volontera, koliko ih je sudjelovalo u ovoj akciji, se raspodijelilo u grupe i složno izvlačilo, koristeći podvodne padobrane, čak i vrlo težak otpad. Ovaj impresivan rezultat ne bi bio izvediv bez potpore lokalne zajednice: Grada Visa, Gradine Vis, Grada Komiže, Turističkih zajednica grada Visa i Komiže, Modra Špilja d.d. te Nautičkog centra Komiža.

U akciji su sudjelovali članovi Ronilačkog kluba Roniti se mora Zagreb, kao i članovi ENK PENA iz Tetova koji su potegnuli čak iz Makedonije kako bi sudjelovali u Think Green akciji na Visu, ERK Leut iz Blaca, ERK Periska iz Ploča, članovi udruge Morski covik s Visa, Sea Star Diving iz Molunta, PIK Mornar iz Splita te Svet ronjenja iz Beograda iz čega je vidljivo da Think Green okuplja ronilačku zajednicu iz cijele regije, a i mnogo šire.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Na otvorenju akcije u Visu roniocima se obratio gradonačelnik Ivo Radica, a nazočili su i Damir Mumanović iz Gradine Vis te predstavnice Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti (Ojdana Rajić Azinović i Kristina Čirjak). U Komiži je prisutne pozdravila direktorica TZ Komiža Tena Gorjanović Rajevski, kao i predstavnica Nautičkog centra Vis Paola Božanić, a na otvorenju akcije bio je i predstavnik Geoparka Viški arhipelag.

U sklopu Think Green akcije na komiškom kaštelu postavljena je izložba "AqUA – Adriatic Underwater Academy“. Riječ je o još jednom projektu RK Roniti se mora (sufinanciran sredstvima Europske Unije) kojim je osmišljena poučna staza sastavljena od 30 ploča. Na njima su fotografije životinjskih i biljnih vrsta Jadranskog mora s opisima glavnih bioloških karakteristika i razloga zbog kojih su ta bića bitna za bioraznolikost našeg ekosustava. Izložbu su dosad kao podvodnu stazu već posjetili osnovnoškolci grada Bale iz Istre, a sada su je imali priliku vidjeti i komiški mališani.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Kao drugi dio edukativne komponente Think Green akcije na otoku Visu u Centru za kulturu Ivan Vitić održano je predavanje pod nazivom “Što nam govore nova znanstvena otkrića o podvodnoj kulturnoj baštini otoka Visa” u organizaciji udruge Morski covik Vis. Tako su sudionici eko-akcije imali priliku od profesorice splitskog sveučilišta Tee Katunarić Kirjako čuti nešto više o povijesti olupina koje se nalaze u viškom akvatoriju. Kako je u Komižu upravo na dan održavanja 33. Think Green akcije uplovio istraživački brod RPM Nautical Foundation-a koji se služi najsofisticiranijom opremom za istraživanje podmorja, jedinstvena prilika bila je poslušati predavača Jamesa Goolda, direktora zaklada koji je predstavio dosadašnje projekte otkrivanja ostataka na olupinama u Mediteranu te načinu na koje se olupine štite od devastiranja i krađe artefakata.

„Nakon vaganja otpada na Visu i zbrajanja količine s onima izvučenim u prethodnim akcijama održanim pod #BeAHeroThinkGreen, ukupna masa koju su ronioci uklonili iz podmorja veća od je stotinu tona, što je brojka koja tjera na razmišljanje i one kojima ekologija nije bliska...“– naglasili su organizatori akcije.

image
Božidar Vukičević/Cropix
image
Božidar Vukičević/Cropix
image
Božidar Vukičević/Cropix
image
Božidar Vukičević/Cropix
image
Božidar Vukičević/Cropix
image
Božidar Vukičević/Cropix
image
Božidar Vukičević/Cropix
image
Damir Zurub/Cropix
image
Damir Zurub/Cropix
image
Damir Zurub/Cropix
image
Damir Zurub/Cropix
image
Damir Zurub/Cropix
image
Damir Zurub/Cropix
image
Damir Zurub/Cropix
image
Damir Zurub/Cropix
23. svibanj 2024 09:05