StoryEditorOCM

sam na pučiniTko je preplovio Atlantik u najmanjem plovilu? Nijemac prešao ocean u izdubljenom kanuu i sklopivom kajaku

Piše V.V.
25. rujna 2023. - 11:17

Nedavno smo objavili priču o Amerikancu Hugu Vilhenu, koji drži dva rekorda u preplovljavanju Atlantika najmanjim brodovima. Ima ih koji bi se lako mogli usprotiviti toj tvrdnji i reći da je Nijemac Hannes Lindeman (1922. – 2015.) vlasnik tih rekorda. Da je Vilhen preplovio Atlantik u najkraćim plovilima, a Lindeman istina u dužima, ali po volumenu i težini lakšima.

Prvi put preplovio je ocean u izdubljenom kanuu, a drugi put u sklopivom kajaku na koji je postavio dva jarbola, i u 72 dana preplovio je 3000 milja između Kanara i Kariba. Po profesiji liječnik, on se odlučio na ove pothvate s namjerom da spozna kako ljudsko tijelo i duh reagiraju u izolaciji na moru, u situaciji preživljavanja u neprirodnom i često neprijateljskom okruženju.

image

Alone at sea (Sam na moru)

Svoja iskustva opisao je u knjizi Alone at Sea i zaključio da je tijelo puno izdržljivije od duha. Nakon prvog prelaska zaključio je da su mu najveći problem bili umor i nedostatak kvalitetnog sna, koji su ga dovodili u halucinantna stanja, pa se za drugi put preko Atlantika, po svojim riječima, pripremao više mentalno nego fizički: molitvama, meditacijom, autogenim treningom i motivacijskim sloganima koje bi u kriznim situacijama naglas izgovarao.

27. travanj 2024 03:42