StoryEditor

ZIMSKI ZAPISITonka Alujević: Kako je krepani kaštelanski krokodil digao na noge cijeli otok

Piše Tonka Alujević
18. siječnja 2021. - 07:57
Ilustracija/AFP

Prošlo je od toga vrimena i vrimena kad je meni triba krokodil. Imala san snimat TV emisiju sa čovikon kojemu se trofejna jedrilica zove Aligator i tila san u studio namistit jednoga smišnoga maloga konkodrilića da nan uveseli kadar. Na sva zvona san objavila tu svoju želju.

Javilo mi se masu svita, većinon pomorci. Puno ih je nudilo balzamiranoga, kupjenoga valjda negdi u Egiptu ili na neko slično misto. Meni takovi nisu odgovarali ali mi je ostalo u glavu da tih beštiji ima dosta po Dalmaciji. Ali čovik sa nekin informacijama stvarno ne zna šta bi… sve do nikidan.

Osvanila na portale, televizije, radija, u novine… šokantna vijest. Viški gospodin ribar je na pramcu svoje barke pronašao krokodila. Nikada taj dan neće zaboraviti. Mislio je da je živ, dotaknuo ga je štapom, pa kada je vidio da se ne miče, uhvatio ga je za rep i prebacio na obalu. Duži je od metra, teži oko šest kilograma, veli. Auuu…

Jadan mali Juju

Iz sekunda u sekund dolazile su friške obavijesti. Nije bilo vrimena za ić u širinu. Nego samo; Našli ga mrtvog. Bila Policija. Dostavit će ga Institutu u Splitu. Pitanja miljun. Odgovora niti jedan. A svit oće znat sve. Poprilično je to iznenadilo i same Višane. Pa to je pravo čudovište, zaključit će puno njih. Oni mekoga srca zavapit će - jadan mali Juju! Jer ko ne voli krokodile ne voli ni ljude.

image
Legenda kaže da su ovoga krokodila hranili Bračani
Arhiv Cropix

Baš je fora, baš je slatkić. Treba ga nahraniti i pustiti natrag u more. Oni plašivi zarekli su se kako tamo više nikad neće ić. Zamisli, ideš se okupat u Okjucnu i napadne te kajman ili ne daj bože, anakonda. Grintavi su odma znali da je to nekome uteka kućni ljubimac jer svaki furešti na otoku ima barenko jednoga kojega drži u akvariju ili bazenu. Oni koji su upućeni u ovu problematiku znaju kako se radi o krijumčarenju krokodila koji je ovoga puta nepažnjon ispa iz tankera.

Očevici se kunu da je jedan par krokodila, dakle mužjak i ženka, ubačen u more prošlog ljeta sa jedne jahte, sa namjerom da se razmože. Što je direktni atak na naš ekosustav i posljedično na sami turizam. To su ti poznati slanovodni krokodili kojima jako odgovara Jadran, kažu.

Provokatori su priznali da je to njima opet uteka ali da se svit ne triba bojat jer se radi o duši od krokodila. Oni duševniji su te vlasnike tješili i predlagali da se krokija prošeta po Visu pa će ga on, čin ugleda svoga gospodara, odma pripoznat i zamahnit repon. Oni koji su za red i disciplinu i poštivanje pravne države upozoravaju da su kod nas zabranjene egzotične životinje, a-ha.

Optužili su kajmana i da je donija koronu na otok. Ka da nan nije bija dosta vatreni crv terorista nego sad još i ovo. Humanisti, altruisti predlažu da se grabežljivac pažljivo pribaci na Brač. Ako Bračani ne znaju kako će od aligatora napravit zelenbaća u misec dan, onda ne znan ko zna.

Anksiozni će razočarano primijetit kako je more prije na kraj znalo donit balu marihuane, a ne ovo. Šta će in? Krokodila na gradele! - zavikat će oni koji bi i vraga izili, a ne vode računa kako je ovo štajun lovostaja na krokodile.

Zajebantski potpis

I dok je samo pola Splita tražilo kita, u ona davna vrimena, ovde se bogami uključila cila država, pače i cili region.

Moran bit iskrena i reć da san sa zanimanjen pratila ovaj iznimni maritimni događaj. To mi je i posal, uostalon. No, ono šta me začudilo i to skroz naskroz, je činjenica da niko, pa ni domoroci nisu mogli doć do samoga generatora ovoga škerca ili šale. Kad više nisan mogla izdržat, obratila san in se javno i nježno ih uputila na geografsku kartu.

Di su našli krokodila? U vali, zvanoj Bargujac, na jugoistočnoj strani škoja. A po čemu je taj ribarski porat poznat? E, to je luka ukrcaja za obližnji otočić Budihovac. A ko tamo kraljuje, odnosno ima koncesiju? Slavni kapetan Andro Slavić. Ko je to? Najveći hrvatski performer, tj. zajebant. Marina Abramović ne bi mu bila dostojna ni cimu držat. E, taj kapetan da bi iša bilo di mora proć priko Bargujca. I to bi bilo to.

image
Krokodilski performans ima potpis slavnoga Andre Slavića
Arhiv Cropix

Odma san ga sutradan u šest i po izjutra zvala. Krepajemo do smija i on i ja. Kroz suze mi se priti:

- Optužila si me, optužila Alujevićka!

- Eh, ka da se ja ne razumin u umjetnost. Poznajen ti i stil i rukopis. A performans ne bi smija ostat anoniman.

Dogodilo se sljedeće. Ovo nije humor iz prve nego druge ruke a taj je uvik kvalitetniji. Inšoma, kapetan je brodon doša prijateju u vižite u Kaštila. I dok je gleda na drugu stranu, ovi mu je u saket pod provu ubacija mrtvoga krokodila. Vratija se kapetan na Budihovac. Zove njega tu večer Kaštelanin i pita je li sam na otoku. (Jasno, za ovake stvari uvik triba svidok.)

- A nisan, odgovara kapetan, Tonči je s menon.

- Pošalji ga da ti donese lubina. Stavija san ti ga pod provu jutros.

Iša Tonči, ne budi mu zapoviđeno, i još se brže vratija.

- A Andro, ovo mi se pari da nije lubin!

Ljekoviti humor

Po našu, kako triba znat i primit i dat, tako se kapetan odma domislija šta će daje sa kajmanon. Prizna mi je da mu je dosadno, korona, u rizičnoj je skupini pa je iša dizat imunitet sebi i drugima, a to se najboje može sa humoron. Zato je krokodila i namistija na provu čoviku za kojega je zna da svaki dan gre na ribe.

Svi su na kraju odahnili, jedino mi se Ivana rastužila. Ona je taman mužu bila oprala uši jer jon se smija kad mu je govorila da je vidila klokana poviše Crikvenice. Tako se i meni dogodilo, bila san studentica i živila u zagrebačkoj Mamutici, zgradi sa četiri iljade stanara. Kad… jedno jutro čujen di reve tovar.

Na kraju san otkrila da magarac boravi u stanu i da ga gospodar svako jutro vozi lifton vanka kako bi ga prošeta. A ja mislila da me nostalgija toliko pukla i da će mi se to od tuge za Dalmacijon srce raspuknit ka dinja.

19. lipanj 2021 09:09