StoryEditorOCM

grad ribeTuna, Sushi & Wine Festival vraća se na velika vrata: Zadar će na pet dana postati gastro centar!

Piše M.M./Zadarski.hr
13. travnja 2023. - 14:24

Nakon dvije godine u reduciranoj verziji, manifestacija Tuna, Sushi & Wine Festival idući se tjedan vraća na velika vrata!

Zadrani i njihovi brojni gosti tako će od utorka, 18. travnja, sve do subote, 22. travnja uživati u vrhunskim gastronomskim delicijama koje će spremati renomirani chefovi na Trgu Petra Zoranića.

- Sedmo izdanje ovog festivala donosi brojne zanimljivosti! Čast nam je imati privilegiju to organizirati, osobito sada kad turistički rezultati već obaraju rekorde iz 2019. godine. Mislim da nema boljeg načina za predstaviti naš grad i regiju nego preko lokalnih namirnica i vina. Ali i našeg domaćeg kadra! Naime, Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola Zadar od početka s nama gradi ovu manifestaciju. Moram naglasiti kako je ova škola vrlo važna za grad jer smo svi svjedoci da u Hrvatskoj nedostaje kvalitetnog kadra u turističkoj industriji. Ulaganje u mladi, domaći kadar zalog je za budućnost zato smo ih uključili koliko god smo mogli – istaknuo je direktor Turističke Zajednice Grada Zadra, Mario Paleka te dodao kako cijela manifestacija ima i humanitarni karakter.

image

Mario Paleka, direktor TZG

Luka Gerlanc/cropix/Slobodna Dalmacija

- Postotak od kompletnog prihoda ide upravo ovoj školi – naglasio je, na čemu se zahvalio poznati zadarski kuhar i profesor u istoj školi, Renato Kraljev.

- Svaka manifestacija, baš kao i ova, odličan je način da ta djeca osjete što znači raditi pred publikom, da se odvaže, ohrabre i da nauče što više na licu mjesta, kroz praksu. Kroz cjelokupni program sudjelovat će gotovo svi razredi zajedno sa njihovim mentorima – rekao je Kraljev.

- Cijeli je festival baziran na hrani, a nakon toga i na vinu našeg kraja. U sve će se to lijepo uklopiti i glazbeni dio – najavio je Igor Bačić te istaknuo neke zanimljivosti vezane uz hranu koja će se služiti tijekom festivala.

- Dobro znamo da je jedna od najvažnijih gospodarskih djelatnosti zadarskog kraja ribarstvo i riboprerađivačka industrija. Ovdje je smješteno više po polovine hrvatske ribarske flote za ulov plave ribe te tri od četiri hrvatska uzgajališta izuzetno cijenjene plavorepe tune. Zadar je grad ribe, grad plave ribe, tune, srdele i skuše. Jedino što nam dolazi iz drugog grada su stonske kamenice – istaknuo je te dodao kako program otvara spoj primijenjene umjetnosti i održivosti u gastronomiji.

image

Igor Bačić, jedan od organizatora

Luka Gerlanc/cropix/Slobodna Dalmacija

- Naša zadarska kiparica Zvonimira Karavida predstavlja svoja djela, periske od stakla, na kojima će poznati splitski chef Mario Mandarić servirati jela. Ujedno će pojasniti pojam održivosti u kulinarskom svijetu. Sljedećeg dana naš chef Josip Vrsaljko pripremat će skušu na različite načine. Četvrtak je rezerviran za jedinstvenog brancina, usmrćenog na poseban, ikejime način. Za prezentaciju će biti zadužen chef Saša Began iz restorana Foša – nabrojao je Bačić te dodao kako će u petak biti ”Marendin” HTUŠ-a, dok će subota biti dan za sve ljubitelje kamenice i pjenušca.

- Program od pet dana zaokružit će se gastronomski, vizualno i glazbeno – najavio je Neno Stojaković.

image

Neno Stojaković, jedan od organizatora

Luka Gerlanc/cropix/Slobodna Dalmacija

- Svaki dan svirat će neki od zadarskih DJ-eva, u četvrtak se na pozornicu penje bend Acoustic eclectic, u petak nam dolazi Ljetno kino, dok je subota ujutro rezervirana za Elenu Stellu i AJ Trio, a navečer će se brojni moći rasplesati uz poznate Songkillerse – naglasio je Stojaković i najavio poseban street food kantun, OPG kantun, te zabavnu radionicu pod nazivom Paint and wine s udrugom Rekreativci. Umjetnik Ante Frka izložit će fotografije koje će prezentirati Saljski porat.

Cijeli program po danima pronađite na stranicama Turističke zajednice Grada Zadra.

26. travanj 2024 17:12