StoryEditorOCM

nasipanje obaleTvrtka ‘Romana‘ o uređenju plaže: Tri inspekcije utvrdile su da nema nezakonitih radnji. SDP: Četiri i pol godine razmaka, ali jedna poveznica

3. veljače 2021. - 10:25

Prema priopćenju tvrtke "Romana", u posljednjih nekoliko dana na teren su izišle tri inspekcije i sva tri inspekcijska nadzora pokazala su da nema nezakonitih radnji na uređenju plaže.

Pobuna i noćne straže u Makarskoj, zaustavljeno nasipavanje plaže podno gradilišta hotela: ‘Riječ je o nezakonitim radnjama!‘

Kako kažu iz "Romane", Državni inspektorat Republike Hrvatske utvrdio je da su svi radovi izvedeni po građevinskoj dozvoli te da nema osnove za inspekcijskim postupanjem.

Lučka kapetanija Split utvrdila je da se radovi nasipanja postojeće morske obale i mora obavljaju materijalom koji se inače koristi za ovakvu vrstu pomorskih radova. Služba za nadzor zaštite okoliša iz Državnog inspektorata Područnog ureda u Splitu nije utvrdila nikakve nezakonite radnje.

– Društvo "Romana" sve radove izvodi u skladu sa zakonima i pozitivnim propisima Republike Hrvatske. Naime, društvo je dobilo koncesije na pomorsko dobro koje vrijede do 2024. godine, ima pravomoćnu lokacijsku dozvolu od studenog 2017., pravomoćnu građevinsku dozvolu od kolovoza 2020., a sve trenutne izvođačke radove uredno je i u rokovima prijavilo Gradu Makarskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, Upravnom odjelu za prostorno uređenje i graditeljstvo. Društvo "Romana" obustavilo je sve radove na uređenju plaže, budući da nam je Upravni odjel za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije poslao dopis s takvim zahtjevom. Radovi su obustavljeni dok se cjelokupni proces ne finalizira s pravnim predstavnicima obje strane – rekli su iz hotela "Romana".

Grad: Sve mora biti sukladno Zakonu

Kako nam je kazao dogradonačelnik Dražen Nemčić, Grad je tvrtki "Romana" izdao pravomoćnu građevinsku dozvolu, ali očito je da su se problemi pojavili na drugim stranama.

image
Dražen Nemčić

– Očito je da postoje ugovorni odnosi između koncesionara i Županije, a koji nisu ispoštovani. Svi smo mi legalisti i neka institucije rade svoj posao, ali sve mora biti sukladno Zakonu – kazao je Nemčić.

Slično nam je potvrdio i dogradonačelnik Joze Vranješ.

– Bez obzira na to o kome se radi, mora se postupiti sukladno Zakonu koji je na strani pomorskog dobra. Uostalom, ne vidim razloga zašto bi ijedan hotel imao koncesiju na plaži. Doista nema smisla da inspekcije prebacuju odgovornost jedne na druge, i ako se radi o devastaciji, tu treba odrediti najveće kazne za sve počinitelje jer je priroda najveće bogatstvo koje imamo – kazao je Vranješ.

SDP: Sporne radnje pod krinkom razvoja Makarske

Nakon nasipanja plaže ispod i zapadno od hotela "Romana", medijima se obratio predsjednik makarskog SDP-a Sretan Glavičić, koji kaže da su posljednja zbivanja na području Cvitačke opravdano uznemirila javnost. Kako ističe, kao i prečesto dosad kad je u pitanju Makarska, pod krinkom razvoja događaju se sporne, a možda i nezakonite radnje.

– I dok svi želimo da Makarska bude uređeni grad i uspješna destinacija održivog turizma, očito je da su pojedinci, potpomognuti gradonačelnikom, zaključili da privatni interes može prevagnuti nad općim interesom – naglašava Glavičić, dodavši da su posljednje izmjene i dopune Prostornog plana omogućile "Romani" d.o.o. da joj u kolovozu 2020. godine Grad Makarska izda građevinsku dozvolu.

Ta građevinska dozvola temelji se na aktima (arhitektonski, građevinski, strojarski projekti i sl.) koji su redom izrađeni u rujnu 2019. godine. Lokacijska dozvola izdana je u listopadu 2017., a mišljenje Grada za tu lokacijsku dozvolu potječe iz siječnja 2013. godine.

image
Sretan Glavičić

– Dakle, četiri i pol godine razmaka, ali jedna poveznica – u oba slučaja gradska uprava u rukama HDZ-a. Sada Jure Brkana, a tada Marka Ožića Bebeka. Dana 10. srpnja 2020. godine SDP Makarska je glasao protiv izmjena Prostornog plana jer smo znali da će to omogućiti da HDZ dopusti sve ono što za vrijeme mandata SDP-a nije bilo dopušteno. Bez obzira na pojedine medijske natpise i poneke pogrešne interpretacije izjava, u razdoblju od lipnja 2013. do lipnja 2017. godine "Romani" d.o.o. nisu bili dopušteni radovi!

Već tada smo u Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja dobili potvrde da smo u pravu jer ne dopuštamo privatnim investitorima radove na pomorskom dobru. I sada je sporno zašto dozvole za ovako veliki zahvat, koji nepovratno mijenja stoljetnu plažu, uopće glase na privatnog investitora, a ne na ime Županije splitsko-dalmatinske, osobito jer se radi o pomorskom dobru kao općem dobru od interesa za Republiku Hrvatsku, koje ima njezinu osobitu zaštitu – navodi Glavičić, dodavši da je SDP institucionalnu borbu protiv gradnje na pomorskom dobru nastavio na posljednjoj sjednici županijskog Stručnog tijela za ocjenu ponuda za koncesije na pomorskom dobru koja se održala 3. prosinca 2020. godine, a na kojoj je županijski vijećnik SDP-a jedini glasao protiv davanja koncesije "Romani" d.o.o., između ostalog jer je značajno veća od površine ispred hotela "Romana".

– U ime SDP-a Makarska zatražili smo od Upravnog odjela za turizam i pomorstvo pojašnjenja o granici pomorskog dobra, zbog opravdanog straha da će se nasipanjem i gradnjom granica pomorskog dobra pomaknuti i time ići u korist vlasnika nekretnine koje sada čine pomorsko dobro (ali pomicanjem granice prestat će to biti). Tada postoji opasnost da javna površina uz hotel postane privatno vlasništvo. Nažalost, moramo ponoviti, a što smo već prilikom višesatne rasprave na sjednici Vijeća 10. srpnja 2020. godine pokušali objasniti i vijećnicima vladajuće koalicije (HDZ – Hloverka Novak Srzić i Ivan Perić) i uvjeriti ih da je većina izmjena odredbi PPUG-a (između ostalog, i odredbe o rekonstrukcijama, o smanjenju zelene površine, opasnosti od nastajanja aparthotela koji će se prodavati kao stanovi, pretvaranju "Petra Pana" i Šumice u buduće hotele/aparthotele) buduće tempirane bombe koje prijete ovom gradu – istaknuo je Glavičić.

15. travanj 2024 08:38