StoryEditorOCM

plava čistkaU ACI marini Šimuni održana velika eko akcija, sudjelovao i mladi istraživač Kristijan Gligora

Piše M. I.
22. svibnja 2023. - 10:03

U ACI marini Šimuni održana velika akcija čišćenja mora i priobalja pod nazivom "Plava čistka" u kojoj su sudjelovali brojni članovi lokalne zajednice

Akcija je rezultirala prikupljanjem znatne količine otpada, ponajviše mikroplastike, za što su u konačnici zaslužni brojni članovi lokalne zajednice i volonteri. Akciji su se priključili i djelatnici ACI marine Šimuni.

Hvalevrijednu "Plavu čistku" organiziralo je Ribolovno društvo "SRD Sipa-Kolan" pod pokroviteljstvom Grada Paga i Turističke zajednice Grada Paga, a samom događaju pridružili su se Josip Ostrogović, član Uprave ACI d.d., Ante Fabijanić, gradonačelnik grada Paga te Vesna Karavanić, direktorica Turističke zajednice Grada Paga. Uz "Plavu" je održana i "Zelena čistka" u organizaciji Mjesnog odbora, zahvaljujući kojoj je i kopneni okoliš ponovno postao čist.

"Redovite akcije čišćenja mora i podmorja u ACI marinama diljem Jadrana, koje tvrtka provodi u suradnji s članovima lokalnih ronilačkih i sportskih udruga te obrazovnih ustanova i brojnih drugih članova zajednice zalog su budućnosti u kojoj ćemo minimizirati naš utjecaj na okoliš. Plave zastave koje se iz godine u godinu ponosno viju u našim marinama dokaz su odgovornog gospodarenja pomorskim dobrom, morem i okolišem. Cilj ACI-ja kao nositelja domaćeg nautičkog sektora je kroz aktivno djelovanje u lokalnoj zajednici zadržati čisto more i kopno, ali i mladim generacijama usaditi ljubav prema moru i okolišu, kako bi na našim temeljima nastavili graditi čistu budućnost za našu zemlju", poručio je Josip Ostrogović, član Uprave ACI d.d.

Uz ronioce i brojne volontere, značajan doprinos ovoj vrijednoj akciji pružio je i šesnaestogodišnji Kristijan Gligora, najmlađi podvodni istraživač u Hrvatskoj, koji je poznat upravo po tome što je otkrio nekoliko podvodnih arheoloških lokaliteta, kao što su antička riva na obali Girenice te antički brod kod otoka Mauna.

20. travanj 2024 12:18