StoryEditorOCM

blago sredozemljaU čarobnom svijetu morskih dubina živi i ovaj endem: snimili smo jednu od najatraktivnijih vrsta Mediterana, razmnožava se na vrlo neobičan način

Piše OM
3. prosinca 2020. - 11:03

Fotograf Cropixa Srđan Vrančića snimio je u Rijeci vrlo zanimljivu morsku vrstu, puža Dondice banyulensis poznatog i pod nazivom narančasta godiva. Radi se o sredozemnom endemu i jednom od najatraktivnijih puževa Mediterana. 

Više podataka o ovoj vrsti pronašli smo na stranici Prirodahrvatske.com:

Osnovna boja puža je blijedo narančasta, koja na vrhovima cerata prelazi u žarko narančastu. Specifične bijele pruge se protežu duž cijelog tijela. Središnja između prstenastih rinofora i dvije bočne ispod ruba cerata. Unatoč atraktivnom izgledu i veličini (naraste do 7 cm), ovaj endem Sredozemlja ostao je nezapažen sve do 1960 godine, kada su ga Portmann i Sandmeier prvi opisali kao novu vrstu. Puž se hrani žarnjacima iz roda Eudendrium, živi na dubinama 5 do 50 metara.

A na stranici Sealifebase.ca pronašli smo podatak da su članovi reda Nudibranchia tzv. istovremeni hermafroditi. Razmnožavaju se na sljedeći način: obje jedinke usmjere svoje penise jedna prema drugoj kako bi nagnale jednog da djeluje kao mužjak, a drugog kao ženka. "Pobjednik" je onaj koji je prodro kroz tjelesni zid "protivnika" i on je dominantni mužjak.

25. travanj 2024 16:06