StoryEditorOCM

kruh sa sedam koraU čast svih onih koji plove: najavljeni Dani pomorstva u Vrsima, donosimo program

Piše I. I./Zadarski.hr
18. lipnja 2024. - 15:11

Vrsi godinama slove kao mjesto s velikim brojem aktivnih ali i umirovljenih pomoraca koji su prošli sva svjetska mora. Borba za egzistenciju natjerala je Vršane u prošlom stoljeću da već nakon osnovne škole, često i bez osnovnih stvari krenu u potragu za boljim životom. Prema nekim podacima, od kraja 19. stoljeća do danas, Vrsi su dale preko sedam stotina pomoraca.

U čast njima, ljudima koji su plovili i koji plove za kruh sa sedam kora, ove se godine treći put za redom od 22. do 25. lipnja održavaju Dani pomorstva u Vrsima.

Tijekom četiri dana, posjetitelje očekuje bogat program koji će započeti u subotu 22. lipnja u 20,30 sati podizanjem zastave manifestacije u Parku pomoraca. Istog dana, pola sata kasnije, program se nastavlja u lučici Vukić, gdje će se otvoriti novi spomenik posvećen pomorcima s kojeg će se zasigurno u svijet poslati na tisuće fotografija. Večer će se okruniti pjesmom i koncertom klape Sveti Juraj HRM na Glavnoj rivi.

image
Dani pomorstva u Vrsima

Drugi dan manifestacije, nedjelja, 23. lipnja je rezervirana za panel raspravu „More hrabrosti – žene u pomorskom životu“ koja će se od 21 sat održati u Parku pomoraca. Nakon zanimljive rasprave žena koje su vezane za pomorstvo, slijedi koncert klape Puntamika.

Dan kasnije, u ponedjeljak 24. lipnja posjetitelje očekuju natjecateljske igre u veslanju i bacanju pandula, nakon čega slijedi koncert Klape Leut.

Posljednjeg dana manifestacije, u utorak 25. lipnja kad se ujedno obilježava Svjetski dan pomoraca, program kreće od jutarnjih sati. Od 9 sati na rasporedu je budnica Gradske glazbe Zadar uz obalu mjesta, a u 10 sati je predviđena humanitarna brodska marenda za potrebe Udruge Svjetlo na Glavnoj rivi. Program se nastavlja od 20,30 sati na trgu Kolište Svečanom skupštinom Udruge pomoraca sveti Nikola Vrsi i koncertom klape Intrade. Nakon koncerta slijedi vatromet i svečano zatvaranje manifestacije.

Organizatori su Turistička zajednica Općine Vrsi i Udruga pomoraca sveti Nikola Vrsi, a pokrovitelji Općina Vrsi, Zadarska županija, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Ministarstvo obrane, Sindikat pomoraca Hrvatske te Jadrolinija.

image
Dani pomorstva u Vrsima
13. srpanj 2024 04:47