StoryEditorOCM

fascinantni kadroviU Istri snimljena golema psina, veća od nje je samo kitopsina. I posve je bezopasna... Dino je primijetio kretnje ispod broda i upalio kameru

Piše VauMijau
18. ožujka 2022. - 10:27

Snimka je nastala prije nekoliko dana u Istri. Dino je tada bio na Punti Ubaš, na ulazu u Raški kanal. Kad je primijetio kretnje ispod broda, izvukao je mobitel i snimio prekrasnu životinju, piše VauMijau.

Riječ je o golemoj psini, drugoj najvećoj vrsti ribe. Veća od nje je samo kitopsina. I posve je bezopasna.

Riječ je o vrsti koja pliva u svim svjetskim oceanima koji imaju umjerenu temperaturu. Od 18. stoljeća žive u našem moru, zaštićeni su i ljudi ih povremeno znaju viđati. No, susreti nisu toliko česti da bi ljudima ova vrsta prestala biti fascinantna.

Golema psina se sporo kreće. Hrani se planktonom, nije agresivan i za ljude je posve bezopasan. Tijekom prošlosti smo ih izlovljavali, što danas nije dozvoljeno, ali su i dalje često slučajna žrtva ribolova.

Ono što se kod ove životinje koju je Dino snimio može vidjeti jest da nema dijela leđne peraje. Tko zna kako se to točno dogodilo, no najvažnije je da je preživio i da i dalje pliva našim morem.

18. travanj 2024 00:07