StoryEditorOCM

LosinavaU Lošnju započinje zanimljiva manifestacija u čast slavne pomorske prošlosti, evo detalja

Piše M. I.
8. rujna 2023. - 09:46

U zlatno doba lošinjskog pomorstva, Lošinj je imao čak osam brodogradilišta te uvozio drvenu građu iz Amerike i Kanade, Lošnjani su u svom vlasništvu imali čak 127 brodova te je otok u Austro-Ugarskom carstvu bio treće brodograđevno središte, odmah iza Trsta i Rijeke, piše Novi list koji je najavio zanimljivu manifestaciju "Losinava – lošinjskim jedrima oko svijeta".

Regate, koncerti, izložbe, radionice, predavanja, promocije knjiga i ostalo, dio su događanja koja će u okviru Losinave do 16. rujna, Lošinjane i njihove goste vratiti u doba slavne pomoračke i brodograđevne prošlosti.

Osim regate pasara, ovog vikenda, od 8. do 10. rujna, održat će se noćna regata tradicijskih barki na jedra pod svjetlima reflektora, kao i 41. Lošinjska regata – regata lošinjskih olimpijaca. U subotu 9. rujna, održat će se navigacijska regata, a idućeg dana vrlo zanimljiva regata štap.

Prema riječima Vedrana Kabalina, ove godine očekuje pedesetak posada iz Hrvatske, Slovenije i Italije.

– Navigacijsko jedrenje bit će u dužini tridesetak nautičkih, s time da među brodovima imamo i najavljena tri maksi krstaša, na kojima će biti poznati jedriličari Dušan Puh, Samo Žvan te Rajko Kujundžić.

U nedjelju nas, pak, očekuje uvijek zanimljivo štap jedrenje u lošinjskoj luci. Tih pedesetak brodova, čak i maksi krstaši, odmjerit će snage u našoj luci.

To bude vrlo zanimljivo jer traži puno spretnosti i vještine te je za gledatelje jako atraktivno, najavio je predsjednik JK-a Jugo, dodajući da će u organizaciji jedriličarskog kluba održane će biti i radionice za najmlađe o osnovama jedrenja.

Posljednja regata u nizu je na redu 16. rujna, i to u Nerezinama. Riječ je o 47. Nerezinskoj regati tradicijskih barki na jedra.

Festivalom se želi približiti pomorstvo kao važan segment lošinjske povijesti. Bogat i zanimljiv život sposobnih lošinjskih moreplovaca, brodograditelja i brodovlasnika ovaj su otok, zapravo neprikladan za razvoj brodarstva, učinili centrom pomorstva istočnog Sredozemlja 19. stoljeća.

Upravo je zato festivalu dodijeljen naziva Losinava, kao kombinacija Lošinja i Nava, vrste jedrenjaka duge plovidbe.

image

Visit Losinj

Visit Losinj
02. svibanj 2024 06:40