StoryEditorOCM

gdje je ivana d?U potragu za platformom koja je nestala uslijed jakog vjetra i velikih valova krenut će se čim vremenski uvjeti dopuste. Ina: Imala je dozvolu za rad

8. prosinca 2020. - 16:10

Lučka kapetanica pulske Lučke kapetanije Dolores Brenko Škerjanc potvrdila je u utorak kako će se do kraja tjedna odnosno čim vremenski uvjeti budu povoljniji, krenuti u potragu za nenastanjenom plinskom platformom Ivana D, koja je nestala u subotu uslijed jakog vjetra i velikih valova.

"U ovom trenutku najvažnije je da nema ljudskih žrtava i onečišćenja mora. Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta tj. kiše, ali ponajviše vjetra i velikih valova, ne možemo prići mjestu događaja. Za sada planiramo da bi to mogli uspjeti tijekom četvrtka ili petak", kazala je za Hinu kapetanica Brenko Škerjanc.

Dodala je da su uvjeti prilično loši da bi se sada krenulo u potragu te kako će, kad se to bude moglo, u potragu krenuti inspektori lučke kapetanije i dva iz ministarstva. 

Prema podacima kojima raspolažu u pulskoj Lučkoj kapetaniji, uvjeti na moru su jako loši i iznimno nepovoljni, uz valove više od dva i pol metra.   

"Dodatne informacije o stanju Ivane D prikupit ćemo čim vremenske prilike dopuste siguran pristup lokaciji ovog eksploatacijskog objekta", poručila je kapetanica Brenko Škerjanc. 

Nestala Inina platforma Ivana D je nenastanjena i nalazi se oko 50 kilometara sjeverozapadno od Pule.

Nakon što je nestala, automatski su se zatvorili plinski ventili čime je otklonjena opasnost od ispuštanja plina i tako nije došlo ni o kakvog izlijevanja ili drugog ekološkog incidenta.

image
Platforma "Ivana D"
Ina

O gubitku komunikacije i vizualnog kontakta s plinskom platformom "Ivana D" zbog olujnog vjetra i velikih valova na sjevernom Jaranu jučer su izvijestili iz Ine i Koordinacije za sigurnost pri odobalnom istraživanju i eksploataciji ugljikovodika.

"Zbog jakog vjetra i velikih valova na sjevernom Jadranu tijekom vikenda, u poslijepodnevnim satima u subotu 5. prosinca došlo je do gubitka procesne komunikacije i navigacijskog sustava, a potom i vizualnog kontakta s nenastanjenim eksploatacijskim odobalnim objektom Ivana D", priopćila je Ina.

Riječ je, kako se navodi, o monopodskom satelitskom objektu bez posade, pomoću kojeg se proizvodi prirodni plin te se prije opisanih događaja automatski aktivirao sustav za isključivanje u nuždi, pa su zatvaranjem dubinskih sigurnosnih ventila plinske bušotine dovedene u sigurno stanje, dok je tlak u plinovodu ostao stabilan.

Događaj nije imao štetnog utjecaja na okoliš, naveli su iz Ine, koja je, sukladno propisima i zakonskim obvezama, o događaju pravovremeno izvijestili sva nadležna tijela.

Iz Ine su najavili da će se zbog te situacije i izrazito lošeg vremena s većom pozornošću pratiti proizvodni proces na povezanim eksploatacijskim odobalnim objektima te će se po potrebi poduzeti dodatne mjere. 

"Sigurnost opskrbe nije ugrožena i proizvodnja se na svim ostalim odobalnim eksploatacijskim objektima odvija po planu", istaknuli su iz Ine.

Priopćenje Ine: Objekt je radio uz valjanu dozvolu


- Nastavno na obavijest o oštećenju odobalnog eksploatacijskog objekta Ivana D napominjemo da vremenske prilike još uvijek ne dopuštaju siguran obilazak lokacije brodom kako bi se utvrdile okolnosti događaja. Prema trenutačnoj vremenskoj prognozi isplovljavanje broda je izgledno u drugoj polovici tjedna. Uz stručnjake iz kompanije pregled na lokaciji obavit će i predstavnici nadležnih službi s kojima je INA u kontinuiranom kontaktu vezano uz događaj.

U tijeku je i priprema podvodne robotske ronilice koju INA i inače koristi za pregled stanja odobalnih eksploatacijskih objekata. Još jednom ponavljamo da se na Ivani D aktivirao sustav za isključivanje u nuždi (eng. ESD – Emergency Shut Down) te su zatvaranjem dubinskih sigurnosnih ventila plinske bušotine dovedene u sigurno stanje, dok je tlak u plinovodu ostao stabilan. Događaj nije imao štetnog utjecaja na okoliš, a proizvodnja se na svim ostalim odobalnim eksploatacijskim objektima odvija po planu.

Posljednji koordinirani inspekcijski nadzor odobalnog eksploatacijskog objekta Ivana D obavljen je u listopadu ove godine te je objekt radio uz valjanu Svjedodžbu o sigurnosti za rad - stoji u priopćenju Ine koje je javnosti poslano u utorak.

21. veljača 2024 16:55