StoryEditorOCM

Poduzetnička pričaU pradjedovu pansionu iz 1928. učila je kako se ophoditi s turistima, a danas na Korčuli nudi jedinstvenu kajakašku uslugu

Piše PR
20. veljače 2024. - 16:00

Ivka Koračak konzervatorica je i restauratorica umjetnina na drvu i kamenu, rođena u Dubrovniku, ali cijeli život je provela na Korčuli. Ideje za otvaranje savršenog posla posvuda su oko nas ako uistinu znamo vidjeti, imamo dovoljno želje, hrabrosti, strpljenja i - pravih prijatelja. Tako otprilike kreće poduzetnička priča 39-godišnje Ivke Koračak, rođene Dubrovkinje koja je odrasla u Lumbardi na Korčuli. Nakon pohađanja fakulteta u Splitu gdje je stekla struku konzervatora-restauratora umjetnina na drvu i kamenu te godina provedenih na raznim stručnim projektima, Ivka je svom otoku odlučila udahnuti novi turistički zamah. Odabir je pao na ture kajakom koje je zavoljela kad je i sama uživala u vožnjama koje su organizirali njezini prijatelji.

Pet kratkih pitanja Ivki Koračak:

Moj najveći poslovni izazov je… Izlaganje brenda na socijalnim mrežama

Najveća moja pobjeda je…  izbacivanje šušura iz glave (iako je to kontinuirani proces koji još nije goto)

Za pet godina želim…  da si mogu priuštiti mali odmor u planinama usred ljeta

Ono što bih voljela da sam na početku znala je…  da nije lako, ali da se isplati

image
Ivo Čagalj/Pixsell

Na Uplift akademiju sam se prijavila iz želje za upoznavanjem kolega iz poduzetničkog svijeta, stvaranjem kvalitetnih poznanstava te iz želje da naučim što bolje komunicirati naš brend na van. Smatram da poduzetništvo bez daljnje edukacije nije održivo i kao takvo jako odgovara mom duhu. Ideja se rodila sad već davne 2013. godine kad su moji prijatelji u Splitu otvorili sličan posao te smo suprug Boris i ja često od njih posuđivali kajakašku opremu i odlazili na izlete, započinje Ivka svoju priču i prisjeća se kako je suprug nekako u to vrijeme shvatio da se zasitio posla pomorskog agenta kojim se bavio, njihovo dijete je bilo maleno zbog čega je ujedno i njezin restauracijski posao koji iziskuje duži boravak na terenu bio “na čekanju”. Sve navedeno navelo je ovaj par da okrene novu stranicu u životu i započne projekt koji su nazvali Spirit of Korkyra.

Ludi perfekcionizam

I iako su turističke rute kajakom za njih bile novost, Ivka je turizmom okružena odmalena. Naime, njezin je pradjed još 1928. godine u Lumbardi otvorio pansion “Pinta”. Sjećanja na brigu o gostima pa i one manje zabavne trenutke kad ih se, sa smiješkom se prisjeća, kao djecu ušutkavalo u igri da se ne smeta gostima, i dalje su živa, a ljubav prema otoku jednostavno nije mogla ostati zatomljena i “nepokazana”. Naša je Korčula prekrasna, smatram kako nijedan grad na obali ne može zamijeniti ljeta na otoku i zato se svim srcem trudim turistima pokazati sve ljepote koje nas okružuju”, govori Ivka i dodaje kako ture kajakom omogućuju da se zaviri u sve skrivene kutke i da se mnogi od njih vide iz sasvim nove i posebne perspektive što, očekivano, goste svake godine iznova oduševljava. Turisti dakako očekuju i informiranost, ljubaznost i osjećaj brige kako bi njihov odmor bio potpun. Ivka i Boris ta očekivanja itekako ispunjavaju. Boris sve otočke zanimljivosti ima u malom prstu i fantastično ih prenosi gostima na turama, a Ivki je pak osjećaj za “hospitality” zbog ranije spomenutog obiteljskog pansiona usađen odmalena pa joj odlična komunikaciju s gostima i spremnost da im se pomogne dolaze sasvim prirodno. Ponekad se, kako sama primjećuje, daje i pomalo previše. Mana mi je taj neki ludi perfekcionizam koji imam, no s godinama se doista trudim uklanjati ga sloj po sloj i dopustiti da stvari budu i samo” dovoljno dobre. Trudimo li se u danom trenutku napraviti sve što možemo kasnije nam ne preostaje previše samokritike i žaljenja i to je način na koji i dalje pokušavam sagledavati život pa i poslovne poteze i odluke, prepričava nam Ivka. Bez obzira na jasan fokus i organizacijske sposobnosti koje nedvojbeno ima, Ivka ponekad nailazi na izazove.

Masovnost nikad nije opcija

I dalje nam je jedan od većih izazova popunjavanje maksimalnih kapaciteta za naše rute, a one ne broje puno, tek od 8-10 mjesta. Broj po turi je s razlogom malen - želimo da se gost na turi osjeća viđeno, da se možemo posvetiti njegovim pitanjima i interesu. Iz tog razloga, ne zanimaju nas masovne ture, pojašnjava Ivka. Planova za budućnost imaju, a s obzirom na sve dužu sezonu koju Korčula nudi te u skladu s tim i veću posjećenost koju taj otok bilježi, ideje se čine smislene. U planu nam je našim standardnim turama dodati i one višednevne koje uključuju i detaljnije poduke. Nažalost, svjedoci smo nereguliranog tržišta, a smatramo da je ljudima potrebno pokazati ljepotu tog sporta, ali ih i naučiti sigurnom kajakarenju i solo i u grupi, pojašnjava Ivka i dodaje kako sukladno tome jednom godišnje organiziraju i "Sea Kayak Training Camp" s 10 polaznika. Ove godine će nam biti već šesto izdanje u suradnji s instruktorom Dimitriem Vandepoeleom iz Belgije, predanim predavačem i obožavateljem kajakarenja. Možemo se pohvaliti uspješnošću tog projekta - za nadolazeću sezonu rasprodao se u dva dana od objave. Ludo je znati da imamo već prijavljene polaznike i za 2025. godinu, a tek smo zakoračili u 2024., s ponosom i daškom nevjerice prepričava Ivka dodajući kako  je dodatno uzbudljivo što njihovi gosti dolaze doslovno iz svih krajeva svijeta - od  Europe, Amerike pa čak i iz Singapura. S raznovrsnim gostima dolaze i raznovrsne priče, iskustva, pogledi na našu Hrvatsku, sve ono što puni srca poduzetnika koji se bave turističkim djelatnostima. Ivka, po prirodi znatiželjna osoba, u ovom se poslu u potpunosti pronašla. A kako ne bi stala samo na ovome jer, u prirodi joj nikako nije da stane”, upisala je i Uplift akademiju. Shvatila sam da kada ne učim nešto novo brzo osjetim dosadu što nikako ne volim. Interesa imam mnogo, a jedan od njih svakako je i marketing i zato sam i upisala Uplift - kako bih unaprijedila naše poslovanje, obogatila znanje i dosljedno komunicirala naše vrijednosti i kvalitete te u konačnici naše male velike rute ispunila upravo savršenim gostom - onim koji će u svemu što nudimo uživati baš poput nas, zaključuje.

Više o stipendistima Uplift akademije kao i razne tematske članke i intervjue možete pronaći na stranici uplift.hr

image
Ivo Cagalj/pixsell/Pixsell
16. travanj 2024 12:42