StoryEditorOCM

počeo ‘pravi‘ radU siječnju će u Omišalj doploviti još jedan tanker s ukapljenim plinom, iz tvrtke LNG Hrvatska kažu da je buka svedena na najmanju moguću razinu

Piše OM
7. siječnja 2021. - 13:24

Prvoga dana ove godine u Omišalj je doplovio tanker Tristar Ruby s ukapljenim prirodnim plinom (UPP), čime je i terminal i formalno počeo s komercijalnim radom.

Tim povodom Glas otoka kontaktirao je tvrtku LNG Croatia kako bi doznali kada se očekuje dolazak sljedećeg tankera, hoće li buka koja smeta stanovnicima obližnjeg Omišlja, pa i Njivica, biti eliminirana te što je s prvim UPP-om koji je prekrcan u LNG Hrvatska.

- U siječnju 2021. planiran je dolazak još jednog tankera za prijevoz ukapljenog prirodnog plina u luku posebne namjene Terminala za UPP, a čiji dolazak se očekuje u drugoj polovici siječnja 2021. godine - rekli su iz LNG Croatia.

Buka je svedena na najmanju moguću razinu

- Kako bi se provjerila potpuna funkcionalnost sustava, tijekom prosinca 2020. godine testirali su se sustavi koji rade samo u slučajevima nužde, tj. oni koji u normalnom operativnom radu Terminala neće biti u funkciji, te koji mogu biti izvor određene razine buke. Od početka 2021. godine Terminal je u komercijalnom radu te je razina buke, odnosno bilo kojeg drugog izvora smetnji, svedena na najmanju moguću razinu - navode u odgovoru te dodaju, kako bi se omogućio kvalitetan suživot s lokalnom zajednicom, svakodnevno se obavljaju radnje na kontroliranju i sprječavanju mogućih izvora smetnji.

Teret iz broda Tristar Ruby (na slici) prekrcan je u spremnike FSRU broda “LNG Croatia” gdje je u tijeku uplinjavanje UPP-a u prirodni plin, a koji se otpremnim plinovodom dalje transportira u transportni sustav RH - kažu za Glas otoka iz LNG Croatia.

Mađari preko terminala u Omišlju ulaze na hrvatsko tržište plina: rezervirali su čak 6,75 milijardi prostornih metara i ugovore na sedam godina

image
Matija Djanješić/Cropix
01. svibanj 2024 23:36