StoryEditorOCM

‘Ćakulajmo o moru‘U splitskoj Pomorskoj školi gostovao ronioc i dobitnik nagrade Ponos Hrvatske Marko Lete

Piše M. I.
2. veljače 2024. - 12:02

Drugi ciklus popularnog školskog projekta "Ćakulajmo o moru" splitske Pomorske škole započeo je gostovanjem ronioca Marka Lete, dobitnika nagrade Ponos Hrvatske za 2019. godinu.

Kroz dosadašnje aktivnosti s učenicima Lete je pridonio napretku školske eko grupe "Zdravo more", najboljem srednjoškolskom eko projektu Republike Hrvatske. Uz prisjećanje na prvu školsku eko akciju "Naše more - zdravo more" u kojoj je Lete brifirao ronioce eko grupe, kao i dosadašnju zajedničku borbu za čišće more i morski okoliš kroz eko akcije "Eko-Subdamja" i "Eko-Advent", u kojima su se članovi školske eko grupe ekološki brusili na njegov poziv, pa preko školskoga projekta "Ćakulajmo o moru", suradnja je podignuta na veću razinu. Na dobrobit učenika i našega mora.

Ovom je prigodom i drugim učenicima Pomorske škole Split pružena prilika da, uz fotografije i dokumentarce koje je za njih pripremio Marko Lete, ‘ćakulaju‘ o brojnim aktualnim temama. Najveća je školska učionica jednostavno postala premalena za sve zainteresirane učenike, potvrđujući da je zajednička suradnja neraskidiva.

Tisuće sati ronjenja i više stotina eko akcija u kojima je Lete sudjelovao ili ih je organizirao bile su inspiracija za buduće ronioce i ekologe škole. Kroz dodatnu je edukaciju učenicima približen jedan novi svijet pomorskih zanimanja i djelatnosti vezanih uz more i podmorje.

Uz ekološke teme i naglasak na zabludama o ronjenju, učenici su dobili važne informacije o tome kako pristupiti ronilačkim aktivnostima, ali i koje se ljepote i opasnosti kriju ispod morske površine. Kao budući pomorci i čuvari maritimne baštine, tijekom prezentacije su ‘zaronili‘ u arheološka nalazišta i to u ostatke rimskoga i srednjovjekovnoga brodoloma. S obzirom da Lete sudjeluje u brojnim prijavama i istraživanjima podvodnih arheoloških lokaliteta i ima obrt za podvodne radove (podvodni radovi za luke, lučice i lukobrane), kroz ovo su gostovanje učenici imali priliku iz prve ruke upoznati se s vrijednim arheološkim pronalascima, ali i brojnim zanimljivostima vezanima uz podvodna otkrića na nekoliko lokaliteta u Jadranskome moru. 3D simulacijom spoznali su važnost i obujam podvodnih radova na izgradnji lukobrana, a svestranost gosta otvorila im je i novi, malakološki svijet stražnjoškržnjaka. Učenici su s velikim zanimanjem pratili i naputke o postupanjima u slučaju pronalaska eksplozivnih naprava u moru kojih, na žalost, još uvijek ima mnogo i koji se i dalje pronalaze, ne samo u dubinama, već i u plićemu moru.

image

Marko Lete

Ivana Nobilo/Cropix

Bilo je riječi i o aktualnoj temi širokih aktivnosti vezanih uz nove specijalnosti ronioca (certificiranje i breveti). Ovih je dana asocijacija NAUI (National Association of Underwater Instructors) prihvatila protokole za njihovo izdavanje, a zasluga, među ostalima, pripada i Marku Leti. Stoga je ovo predavanje, proizašlo iz dosadašnjih suradnji, bilo jako važno i nesvakidašnje učenicima Pomorske škole Split.

Mentori su u projektu "Ćakulajmo o moru" profesorica ribarsko-nautičke skupine predmeta Marijana De Marchi i profesor nautičke skupine predmeta Ivan Roščić.

28. travanj 2024 10:23