StoryEditorOCM

‘drugi život‘Učenici Pomorske škole iz Splita snimili dokumentarac o olupini ‘Ribolovac‘, pogledajte fascinantne snimke

Piše M. ILIĆ
13. travnja 2023. - 08:55

Učenici Pomorske škole u Splitu, ribarsko-nautičkog smjera snimili su dokumentarac o olupini koćarice "Ribolovac" potonule u akvatoriju otoka Šolte, u blizini Stomorske, i njenom "drugom životu".

Učenici nisu istraživali uzroke potonuća jer ono što su vidjeli kroz kadrove snimljene školskom bespilotnom ronilicom (dronom Mini Gladius S), priča je za sebe. Fokusirali su se na bogat život mora čemu svjedoči "ples" crneja, promenada fratara, sredozemne dlakavice… kojima je olupina i dom i modna pista i igralište.

- No priča je to i o prijetnji, onečišćenju i opasnosti. Na istom mjestu. Automobilske gume, ostaci zapletene mreže, odbačeni plastični predmeti svih vrsta morski su otpad u svom najgorem obliku. Druga strana medalje. Nimalo lijepa, nimalo razigrana.

Slike koje ne bismo smjeli vidjeti, još manje "stvarati" - kazali su nam iz ove škole.

Fascinantne snimke nastale su u listopadu 2022. za vrijeme ekološke akcije "Za čišću Podstranu" u sklopu projekta Resistance - prekogranične suradnje Interreg Italija - Hrvatska. Obilazak mjesta potonuća "Ribolovca" omogućili su nositelj projekta - Općina Podstrana i Ronilačko ekološki klub Podstrana; organizatori eko akcije.

Montažu slike i tona pod budnim okom prof. Marijane De Marchi, potpisuju učenici ribarsko-nautičkog smjera Pomorske škole u Splitu, članovi školske ekološke grupe "Zdravo more".

Učenički dokumentarac o koćarici "Ribolovac" pod sloganom je "Zaronite i istražite uz nas".

Akcija u Podstrani, inače, jedna je u nizu u kojima su sudjelovali i prikupljali vrijedne video snimke i fotografije. A bilo ih je od Dugog Rata do Seget Vranjica. I tu neće stati jer pripremaju nove akcije i projekte. Među važnima je i školski projekt "Tradicijom komiških ribara"- terenska nastava, naravno u Komiži i viškom akvatoriju.

Što su sve radili prikazat će putem edukativne izložbe u rujnu, u Prirodoslovnom muzeju u Splitu nazvanoj "Zdravo more i mladi čuvari podmorja". Film o "Ribolovcu" bit će sastavni dio izložbe i od video materijala neće biti jedini.

Ekipa "Zdravog mora" na svojoj Instagram stranici @zdravomore.eko gotovo svakodnevno objavljuje edukativne sadržaje i zanimljivosti. Pomažu im naravno i drugi učenici, profesori i prijatelji.

19. travanj 2024 23:53