StoryEditorOCM

Iz splitske Pomorske školeUčenici ribarsko-nautičkog smjera "ambasadori" su ribarske tradicije Komiže

Piše M. Ilić
4. lipnja 2023. - 12:00

Kroz brojne radionice izrade ribolovnih alata, predavanja, terensku nastavu i stručne obilaske te male škole ronjenja, veslanja, jedrenja, izrade gundule…i provedbu iznimno vrijedne eko akcije, uspješno je realiziran jedinstveni školski projekt "Tradicijom komiških ribara" Pomorske škole Split.

Učenici ribarsko-nautičkog smjera školske eko grupe "Zdravo more" četiri dana su gostovali u "najribarskijem otočnom mjestu u Dalmaciji". I sami nose titulu šampiona. Prošlog mjeseca proglašeni su pobjednicima natječaja za najbolji eko projekt srednjih škola u zemlji. Nagrada za osvojeno prvo mjesto im je putovanje u Strasbourg (listopad). Tijekom plenarne sjednice Europskog parlamenta svoja zastupnička prava koristit će kroz iznošenja prijedloga i replika na teme očuvanja planeta Zemlje i održivog gospodarstva. Osim što će novostečena znanja i vještine o ribarskoj tradiciji Komiže prenijeti i na druge učenike svog smjera, naši mladi "ambasadori" svoja će iskustva iz jedinstvenog školskog projekta prenijeti i do najvećeg zakonodavnog tijela Europe.

Kroz brojne aktivnosti iz projekta "Tradicijom komiških ribara", proteklih dana učenici su učili o specifičnoj komiškoj ribarskoj tradiciji, životu njenih ribara, povijesti riboprerađivačke industrije i to od renomiranih "čuvara" maritimne baštine otoka te svojih vršnjaka.

Uz razgled Ribarskog muzeja i edukaciju o komiškoj falkuši, Roti Palagruzoni, tvornici Mardešić i Neptun, učenici su i slikovito spoznali tradicionalne načine ribarenja komiških ribara kao i tradiciju prerade ribe i ribljih specijaliteta. Razgledali su plivaričara i koćaricu, njihove ribolovne alate i palubno-ribolovnu opremu, izradili udičarske alate, krpali su mreže te s broda pripremili i položili komiške sklopive vrše u more. Kroz čišćenje ribe, soljenje ribe u barilcima…uspješno su odradili terenski rad iz ribarske struke.

Iz nautičke struke imali su edukaciju na zapovjednom mostu "Petar Hektorović", upoznali su se sa komiškom sandulom, pripremili i opremili sandulu za jedrenje, upoznali su se sa jedriljem i uzlovima koji se koriste na sanduli te su imali i malu školu jedrenja na regatnom brodu za vrijeme trajanja Komiške regate. Nakon upoznavanja komiške gundule, naši mali kalafati uspješno su crtali i rezali njezina rebra, sastavljali su kostur i u gunduli s ponosom zaveslali po komiškoj vali.

Tijekom boravka razgledali su Modru špilju i Centar za posjetitelje na Biševu. U povratku s edukativnog izleta, kraj otočića Mali Barjak, podvodnim dronom "zaronili" su do olupine "Teti" bilježeći putem drona i živi svijet oko nje. A kako bi i sami ubuduće mogli istraživati podmorje, omogućeni su im probni zaroni s bocama.

Kako priliči iskazanom gostoprimstvu, učenici eko grupe "Zdravo more" i njihova mentorica Komižanima su željeli zahvaliti putem provedbe školske eko akcije "Za komiško more". Akcija se simbolično odvila na plažama pod tvornicom Neptun, a učenicima Pomorske škole u čišćenju su se priključili učenici Osnovne škole Komiža. Paralelno sa školskom odvijala se podvodna eko akcija "Kopnenim putevima do mora" u organizaciji Geoparka Viški Arhipelag u kojoj su sudjelovale roniteljice udruge "Sunce". Premda je na prvi pogled izgledalo da neće biti otpada, radom kroz paralelne akcije učesnicu su pokupili i izvadili veliku količinu istog.

Mentorica eko grupe "Zdravo more" i projekta "Tradicijom komiških ribara" je profesorica ribarsko-nautičke skupine predmeta Marijana De Marchi. Upravo zbog povijesne važnosti komiškog ribarstva, mogućnosti realizacije praktičnog dijela nastave po metodskim jedinicama svojih predmeta (Morski ribolov, Ribarstvena biologija s ekologijom, Ribarske i mornarske vještine…), a za potrebe gostovanja učenika i u Europskom parlamentu, osmislila je program projekta koji cjelovito i suvremeno pristupa obrazovanju učenika ribarsko-nautičkog smjera. Ovaj smjer jedino se može pohađati u ovoj školi.

Za realizaciju projekta "Tradicijom komiških ribara" financijska sredstva nisu zatražena po natječaju, već se provedba projekta ostvarila isključivo na temelju novih suradnji i angažmana od strane prijatelja škole (prijevoz na moru i kopnu, smještaj, prehrana, majice, tečajevi, radionice, predavanja, izleti i stručne ture po Komiži i Biševu, razgledi Modre špilje, Ribarskog muzeja i Centra za posjetitelje). Uz stručno vodstvo, svakako se izdvaja i velika pomoć bivših učenika škole Ivana Linčira, Vladimira Murića, Jakova Smolića, Dina Tadića, Dina Kosa i Josipa Fiamnegoa i to učenika ribarsko-nautičkog i nautičkog smjera koji su kroz projekt prenosili praktična znanja i vlastita iskustva te davali savjete mlađim generacijama. 

Kroz učeničku izložbu "Zdravo more i mladi čuvari Jadrana" javnosti će biti prezentiran učenički foto i video materijal i iz ovog projekta. Izložba će se moći posjetiti od sredine rujna u Prirodoslovnom muzeju u Splitu, a dio materijala već sad možete pogledati na učeničkoj Instagram stranici zdravomore.eko.

17. srpanj 2024 21:56