StoryEditorOCM

dobre idejeVlada UK-a odobrila milijune za razvoj zelenih pomorskih projekata, evo što će sve financirati

Piše M.I.
16. veljače 2023. - 13:41

U nastojanju da potakne razvoj komercijalnih zelenih pomorskih tehnologija, vlada Ujedinjenog Kraljevstva najavila je dodjelu dodatnih 73 milijuna dolara bespovratnih sredstava za 10 projekata u sklopu Vladinog natječaja za čisto more (CMDC).

Vlada je pokrenula ovaj natječaj u ožujku 2021. i svibnju 2022. Ukupno 55 projekata diljem Ujedinjenog Kraljevstva odabrano je u prvoj skupini za što je bilo osigurano 28 milijuna dolara za izradu studija izvedivosti i tehnoloških ispitivanja vezanim uz ekološka pomorska rješenja. Drugi dio dodijelio je dodatnih 18 milijuna dolara za još 31 projekt. Tijekom dvogodišnjeg razdoblja ulaganja, odabrane tvrtke morale su pokazati da će njihovi koncepti funkcionirati u stvarnom svijetu.

Riječ je o projektima vezanim uz alternativna goriva poput amonijaka i vodika, smanjenje štetnih emisija, energiju vjetra i sunca...

Među projektima je Artemis Technologies koji razvija inovativna zelena rješenja u pomorstvu, a njihov zadnji uradak je elektro pogonjena hidrokrilna radna brodica eFoiler. Radi se o uštedi od 90 posto u usporedbi na konvencionalne radne brodice na fosilna goriva. Pokretani revolucionarnim Artemis eFoiler propulzivnim sustavom ove radne brodice doslovno lete nečujno iznad morske površine.

image

Artemis Technologies

Sander van der Borch

U sklopu ovog natječaja, Artemis Technologies s međunarodnim partnerima koji će razviti, testirati i implementirati 40 stopa, 100 posto električni brod za transfer posade sposoban za siguran prijevoz tehničara. Drugi projekt u ovom programu usredotočit će se na razvoj i demonstraciju visokoučinkovitog višenamjenskog sustava eFoiler platforme.

Na proljeće će biti predstavljen istraživački projekt koji vodi AceOn, britanski proizvođač baterija. Ideja je osposobiti brodove za prijevoz posade s dizela na pogon baterija i vodika.

image

Windship Techology

Collins River Enterprises ima projekt potpuno električnih trajekata koji bi plovili Temzom.

Wing Tek u suradnji sa Sveučilištem u Bristolu razvija Wings for Ships, projekt za razvoj i demonstraciju dvaju prototipa brodova s visokotehnološkim jedrima.

To su samo neke od ideja koje su dobile potpore za razvoj ka konačnom proizvodu.

05. svibanj 2024 20:55