StoryEditorOCM

DRŽAVNA PRVENSTVAUmjesto u dalekom Tokiju, medalje se dijelile kod kuće

Piše Krešimir ĐAKULOVIĆ
17. rujna 2020. - 07:55

Državna prvenstva u jedrenju uglavnom se održavaju u proljeće ili u jesen. Ove godine prvenstva su održana sredinom ljeta. Klubovi organizatori morali su uskladiti termine regata s epidemiološkim mjerama, a kako naša ekonomija velikim djelom egzistira na turizmu, zbog popuštanja mjera ograničavanja društvenih i sportskih događanja tijekom vrhunca turističke sezone prvenstva su uspješno održana za sve aktivne juniorske i olimpijske klase koje postoje u domaćem akvatoriju.
Sredinom srpnja JK Mornar iz Splita organizirao je prvenstvo za laser standard i 4.7. Naslov državnoga prvaka osvojio je Filip Jurišić ispred svoga klupskog kolege i našeg najtrofejnijeg laseraša Tončija Stipanovića, a treće mjesto je osvojio Milan Vujasinović koji inače jedri u klasi finn. Od mlađih sudionika u konkurenciji do 21 godine prvak je Božidar Golubić, ispred Bruna Gašpića i Roka Stipanovića.

Zadarski tandemi

Prvak u laseru s manjim jedrom – 4.7 je Max Gjidera, ispred Ronija Bobovnika i Nike Jakelića. U konkurenciji djevojaka Petra Marendić nadmoćno je osvojila titulu državne prvakinje, druga je bila Tea Peteh te treća Helena Jakšić. U konkurenciji do 16 godina prvi je bio Niko Jakelić, drugi Tedi Leonardelli, a treći Luka Hagenauer.
Zatim su krajem srpnja regatavali juniori u Zadru u klasi 420, dalo se još primijetiti i klasu 49er te inačicu iste klase s nešto manjom površinom jedara zvanom FX, na kojoj se uglavnom natječu ženske posade.
Klasa 420 plijenila je najveću pozornost, flotu je činilo čak 25 posada, te je više od pola posada bilo iz inozemstva. Cure su dominirale prvenstvom, pobjeda na otvorenom prvenstvu otišla je austrijskoj miješanoj posadi, drugo i treće mjesto pripalo je djevojkama iz Slovenije i Austrije, dok je prva domaća posada s kormilarkom Noelom Petešić i Maris Bašić na floku zauzela ukupno četvrto mjesto.
Djevojkama iz zadarskog Uskoka ovo je čak četvrto osvojeno državno prvenstvo u nizu. Maris Bašić je prethodno osvojila tri prvenstva s Antoniom Kušterom, te je posljednjom pobjedom potvrdila svoj trenutačni status naše najbolje jedriličarke u ovoj juniorskoj klasi u svim kategorijama.
Drugo mjesto osvojila su braća Tin i Edo Fike iz riječkog Galeba, ujedno su i pobjednici prvenstva u kategoriji do 17 godina. Mladi Zadrani Andrija Marvin i Josip Kocman osvojili su drugo mjesto u kategoriji mlađih i ukupno treće, dok su Toni Bilen i Val Matulja treći od mlađih posada.
Eva Šiško i Marta Mavar osvojile su drugo mjesto u konkurenciji djevojaka, a Ema Samaržija i Mare Uroda Plevko treće.

Slaba konkurencija

Naš najtrofejniji jedriličar svih vremena, naravno mislimo na Šimu Fantelu, sa svojim bratom Mihovilom na floku nije imao pravu konkurenciju u klasi 49er. Braća su ujedno i svjetski prvaci iz 2018. pa su na ovom prvenstvu lako osvojili sva prva mjesta, što i ne čudi bidići da su uz njih nastupile još samo dvije mlade i neiskusne posade iz Zadra. Bruno Serapiglia i Simon Vertuš uspješno su završili sve plovove osim posljednjeg i osvojili drugo mjesto, dok su Mark Berber i Mauro Čupić završili samo dva plova od sedam održanih.
U 49er FX nastupile su četiri posade, državno prvenstvo su osvojile Enia Ninčević i Mihaela Zjena de Micheli-Vitturi, ispred Bube Puleka i Lorensa Lokasa, posljednja je bila miješana posada Igor Marenić i Anđela Marija de Micheli-Vitturi.
Početkom kolovoza najveća flota, koju je činilo 138 jedrilica, okupila se u Kaštelanskom zaljevu, na državnom prvenstvu za najmlađe u klasi optimist u organizaciji kluba Marina Kaštela.
U konkurenciji do 12 godina među djevojčicama najbolje je jedrila Ema Grabar, a slijedile su je Nika Marušić i Marta Lolić. Od dječaka do 12 godina najbolji je bio Bepo Duplančić, ispred Tome Smirčića i Marka Puljiza. Od starijih djevojaka pobjedu je izborila Mija Močinić, ispred Karije Rabak i Noe Gorički. Pobjednik prvenstva u ukupnom poretku bio je Tristan Tol, drugo mjesto izborio je Josip Tafra, te je na trećem bio mladi Bepo Duplančić.

Povratak finna i 470

Ekipnim prvenstvom dominirali su mladi jedriličari i jedriličarke iz pulskog kluba Uljanik osvojivši prvo i drugo mjesto. U prvoj ekipi jedrili su Noa Gorički, Luka Lorencin, Luka Pahljina i Marko Puljiz. Drugu ekipu činili su Edi Jurman, Mija Močinić, Ema Grabar i Jakov Močinić.
Treće mjesto izborila je ekipa iz splitskog Labuda u sastavu Josip Tafra, Marin Ljubičić, Grigor Pettener, Roko Čepić-Zokić i Antonio Milišić.
Sredinom kolovoza splitski Labud organizirao je prvenstvo u klasama finn, 470 i dasku RS:X. Najviše je bilo surfera, njih devet. Luka Mratović je bio bez konkurencije, pobijedio je u svim plovovima i s lakoćom osvojio titulu najboljeg olimpijskog surfera u državi. Drugo mjesto je naposljetku osvojio znatno mlađi Bartol Urem, koji je imao isti broj bodova kao i klupska kolegica Palma Čargo, kojoj je pripalo treće mjesto u ukupnoj konkurenciji. Palma je osvojila prvenstvo u konkurenciji djevojaka ispred Eme Buble i Lare Bulić. Posebno veseli ponovno okupljanje flote najtežih jedriličara u klasi finn čije se prvenstvo nije održalo od 2017. godine. Josip Olujić je pobijedio, Milan Vujasinović je izborio drugo mjesto u posljednjem plovu ispred Nenada Bugarina.
Prvenstvo za dvosjed 470 nije održano još od 2012. pa ponovno okupljanje flote ove olimpijske klase možemo prvenstveno zahvaliti interesu juniora koji redovito jedre uglavnom u klasi 420.
Flotu je činilo šest posada, a najbolji su bili Buba Pulek i Lorens Lokas ispred miješane posade Mistral Matulja i Iris Matulja. Treće mjesto su osvojile Noela Petešić i Maris Bašić.
Prvenstvo u laser radialu jedrilo se također sredinom lolovoza u organizaciji splitskog Mornara i okupilo je flotu od 43 jedriličarki i jedriličara. Elena Vorobeva pobijedila je sa solidnom prednošću ispred mladog Roka Stipanovića, koji je pobjednik u konkurenciji do 19 godina. U konkurenciji žena druga je bila Sandra Lulić, a treća Ursula Balas.

 

OKVIR:

Maris Bašić, četverostruka prvakinja u klasi 420
Jedrenje u klasi 470 je odlično iskustvo. Unatoč tome što sam s 14 godina prešla s optimista na 420, samo nekoliko treninga i jedrenje na prvenstvu na neki način mi je otvorilo dodatnu perspektivu. Još smo daleko od optimalne težine za 470 pa nam je to pojačalo dojam o bitno većim silama, većem brodu i tehnički kompleksnijoj klasi, koja traži znatno više koordinacije znanja i iskustva za uspješno natjecateljsko jedrenje.
A tome također pridonose i drukčija pravila, dok je na 420 dopušteno koristiti tijelo i škote za pumpanje tek od 12 čvorova, to se u 470 dopušta već od 8 čvorova. Površina jedra je znatno veća, forma trupa, osobito prove, drukčija je te je i čitava jedrilica veće težine pa sve to jedrenje čini znatno zahtjevnijim. Posebno mi se svidjela mogućnost vrlo preciznog trimanja floka. 470 ima kompliciranije sisteme, ali se zato može postići točno onakva forma floka koju posada smatra optimalnom. Na neki način lako je priviknuti se na bolje premda bilo i kompliciranije. Kad sam opet odradila trening u 420, na prvu mi je intuitivno nešto bilo čudno, a onda sam shvatila da se upravo radi o trimu jedara i razlici između onoga što se može u ove dvije naočigled slične klase, ali tehnički gledano na potpuno različitim razinama.
 

22. travanj 2024 10:12