StoryEditorOCM

PODVODNI MEŠTRIUpoznajte pločansku ‘Perisku‘, mali klub za velike zaljubljenike u ronjenje i Jadran

Piše Ante Šunjić/DV
11. srpnja 2024. - 10:58

Klub koji je u ‘’malim’’ Pločama okupio zaljubljenike u ronjenje iz cijele Hrvatske; BiH i Slovenije te koji u svojim redovima ima čak dvoje reprezentativaca HR reprezentacije u podvodnom ribolovu. Osnovan je 18. studenog 2007. godine u Pločama.

Od samog osnivanja klub ubrzano okuplja zaljubljenike u more s razvijenom ekološkom svijesti, promiče ronjenje kao sport, utječe na razvitak svijesti i brige o okolišu te promiče sportski način života. Članovi kluba sudjeluju u mnogobrojnim eko-akcijama i organizaciji istih kako u zemlji tako i u inozemstvu provodeći i razne druge aktivnosti u zaštiti podmorja te isto tako postepeno se bave ronilačkom edukacijom kroz tečajeve ronjenja. Od 2010. godine klub se učlanjuje u HSŠRM (Hrvatski Savez za športski ribolov na moru) i članovi kluba se počinju baviti natjecateljskim podvodnim ribolovom te klub okuplja sve više zaljubljenika u podmorje ne samo iz Ploča nego iz cijele Hrvatske.

NIŽU PRIZNANJA

Članovi Periske su sudjelovali na svim službenim športskim natjecanjima u organizaciji HSŠRM-a od 2011. pa do danas i uz to, na preko 250 ekoloških akcija prikupljanja otpada iz podmorja u Hrvatskoj i inozemstvu.

Osim navedenih aktivnosti, klub se bavi izdavanjem športskih ribolovnih dozvola, organizacijom tečajeva ronjenja na dah, organizacijom tečajeva za ronjenje s autonomnim ronilačkim aparatom (SCUBA) i organizacijom tečajeva podvodnog ribolova.

Uz konstantno ulaganje vremena, novca i drugih resursa, klub postepeno raste te 2022. godine zbog povećanog članstva i u svrhu pružanja što boljih uvjeta svojim članovima, klub službeno osniva i definira dvije neovisne sekcije, onu ronjenja na dah i podvodnog ribolova te drugu, SCUBA sekciju – članova ronitelja s autonomnim ronilačkim aparatom.

Članovi sekcije podvodnog ribolova uz konstantnu jednaku predanost klubu na svim prestižnim državnim natjecanjima te čak i na onim međunarodnim osvajaju medalje. 2023. godine dvoje članova stvaraju uvjete i postaju članovi Hrvatske reprezentacije u podvodnom ribolovu (Antonio Buratović i Gabriela Milićević). 2022. godine klub školuje i jednog certificiranog trenera podvodnog ribolova.

Uz zavidne rezultate na mnogim poljima djelovanja, naj bitnije je napomenuti da su članovi ERK ‘’PERISKA’’ Ploče prije svega uvijek na dispoziciji svi čimbenicima javnog i društvenog života, od službi sigurnosti do drugih te ‘’posjeduje’’ široku lepezu mogućnosti asistencije i organiziranja bilo kakvih aktivnosti na moru ili drugim vodama.

image
Ante Šunjić

Određenim programima sufinanciranja, kroz godine postojanja je odrađen i nemali broj radionica za djecu i odrasle, aktivnosti i tečajeva posebno prilagođenih osjetljivijim i specifičnijim grupama društva, od neplivača, preko djece do invalida.

Bitno je napomenuti da su članovi ERK ‘’PERISKA’’ Ploče organizirali preko 30 ekoloških radionica za djecu, od vrtićke do srednjoškolske dobi gdje se ukazivalo na problem odbacivanja otpada u prirodu, kroz interaktivne sadržaje se promoviralo ronjenje kao sport i sportski pristup životu i životnim navikama te se kroz radionice utjecalo na sam razvitak ekološke svijesti kod mlađih uzrasta, od mogućnosti recikliranja te ponovne upotrebe predmeta odbačenih u prirodu itd.

MALI, ALI USPJEŠNI

Nedavno je održana radionica izrade te bacanja u more preko 2000 BIO kugli s efektivnim organizmima u suradnji s Osnovnom školom ‘’ Vladimir Nazor’’ Ploče u kojem su uz pločanske osnovnoškolce, na projektu sudjelovala i djeca iz Turske i Slovačke.

2023. godine ERK ‘’PERISKA’’ postaje i član LAGUR-a (udruga Lokalna akcijska grupa u ribarstvu “Malo misto”) koja okuplja dionike iz grada Ploče, općine Gradac, općine Trpanj, grada Vrgorac i općine Podgora iz javnog, civilnog i gospodarskog-ribarskog sektora. Svrha udruge je unaprijediti kvalitetu života u lokalnoj ribarstvenoj zajednici odnosno prostoru područja djelovanja Udruge, osnažiti i povezati dionike, poticati sudjelovanje mladih i svih ranjivih skupina u donošenju odluka na lokalnoj razini, poticati međusektorsku suradnju, okupljati i povezivati sve dionike koji teže i djeluju u smjeru održivog i ujednačenog razvoja prostora područja djelovanja, kao i unapređivati uvjete za djelovanje članica Udruge. Uz sudjelovanje u više od 250 ekoloških akcija prikupljanja otpada iz podmorja, jednako su ponosni na sve sportske rezultate.

image
Ante Šunjić

’Premda nam je baza jedan mali i mladi, više pomorski nego primorski grad u kojem je suživot s morem inače karakterističan za dalmatinske gradove dio života samo jednog, nažalost ne velikog broja stanovnika, vrlo smo ponosni na činjenicu da klub može pružiti uvjete za široko članstvo kojem Ploče nisu uopće geografski blizu te što kontinuirano ostvarujemo vrhunske sportske rezultate na natjecanjima u podvodnom ribolovu u Hrvatskoj i inozemstvu - kažu iz Periske.

Uz potporu Grada Ploča, nakon gotovo 17 godina postojanja, ‘Periska’ bi trebala dobiti adekvatan prostor

- Radujemo se što se možemo u tolikoj mjeri i s toliko entuzijazma posvetiti i aktivnostima kojima moru “nešto i dajemo zauzvrat” – sudjelovati na tolikom broju ekoloških akcija čišćenja podmorja te organizirati razne aktivnosti usmjerene razvoju ekološke svijesti.

Aktivnosti kluba zahtijevaju mnoga odricanja, pokazuju pravi primjer značenja volonterstva te nam je izuzetno drago da su mnogi iz javnog života prepoznali naše sportske rezultate i prepoznali ono bitno u našim drugim aktivnostima usmjerenih razvoju ekološke i sportske svijesti, posebno kod mlađih naraštaja.

Uz potporu Grada Ploča, nakon gotovo 17 godina postojanja bi na korištenje trebali dobiti i adekvatan prostor na području Ploča koji bi naše aktivnosti, poglavito tečajeva i radionica usmjerenih djeci trebao dići na još veći nivo, rekao je tajnik kluba, Josip Ostojić. Pločanski vrijedni ronioci obožavaju morsko plavetnilo, no na kopnu dijele isti problem kaoi brojne udruge ‘beskućnice’, pa bi im nekoliko vlastitih kvadrata sigurno dobro došlo za rast i razvoj aktivnosti.

06. rujan 2024 21:15