StoryEditorOCM

simbol snageVelika Britanija stoljećima je bila slabija od Genove, pa je Talijanima plaćala pravo na - korištenje zastave!

Piše V. Valtrović
25. veljače 2022. - 15:19

Vaše Veličanstvo, žao mi je, ali moram Vas izvijestiti da je uvidom u naše knjige, ustanovljeno da nam niste platili najam za posljednih 247 godina. 

Riječi su to koje je u šali, ali šali utemeljenoj na povijesnoj zbilji, Marco Bucci, gradonačelnik Genove, 2018. rekao britanskoj kraljici Elizabeti II. A najam se odnosi na zastavu s crvenim križem na bijeloj podlozi. Tj. englesku zastavu. Ili, ipak, đenovešku zastavu?

Jer, koliko god to nevjerojatno izgledalo, Engleska, velesila čiji su ratni i trgovački brodovi bili pojam za dominaciju na svjetskim morima, stoljećima je imala flotu slabiju od flote jednog talijanskog grada.

Zato su 1190. engleski trgovci i brodovlasnici sklopili ugovor s Genovom da na svojim brodovima viju njezinu zastavu. Iz jednostavnog razloga jer su zaključili da će ta zastava njihovim brodovima pružiti najjaču moguću zaštitu i mnogi se neće usuditi napasti brod koji pod njom plovi.

Englezi su ugovorenu obavezu uredno plaćali do 1771., a onda su, zaključivši da su u međuvremenu postali puno jači od svojih višestoljetnih zaštitnika, prestali s plaćanjem najma i preuzeli zastavu.

27. travanj 2024 21:32