StoryEditorOCM

Think GreenVelika ekološka akcija: volonteri na Rabu iz mora izvukli čak pet tona otpada!

Piše M. I.
6. studenog 2023. - 08:57

Proteklog vikenda održana je ekološka akcija Think Green koju su Ronilački klub Roniti se mora i Klub podvodnih aktivnosti Amfora organizirali na Rabu, javljaju organizatori.

Uz partnere projekta – CIOS grupu, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Metis, Inu te AqUA – Adriatic Underwater Academy, kroz 34. izdanje akcije iz podmorja je prikupljeno i zbrinuto gotovo 5 tona otpada, najviše staklenih boca, odbačenih guma, plastike, građevinskog otpada te akumulatora.

U 34. izdanju ove ekološke akcije sudjelovalo je 122 ljudi, volonteri iz svih krajeva Hrvatske, od Osijeka do Molunta i Dubrovnika, ali su pristigli i volonteri iz Njemačke, Makedonije i BiH, koji su unatoč najavljenim nepovoljnim vremenskim uvjetima ipak odlučili doći. Bili su tu ronioci iz ronilačkih klubova Roniti se mora Zagreb, KPA Amfora Rab, ENK PENA Tetovo iz Makedonije, KPA 3. Maj i USPDR AJKULA iz Rijeke, KPA Adria iz Kraljevice, KPA Drava Varaždin, KPA Kostrena, RC Osijek, REK Podstrana, RK Agramsub Zagreb te RK Buk iz Banja Luke, kao i lokalno stanovništvo koje je akciju podržalo u vidu brodova za vrijeme trajanja akcije. Najmlađi sudionici održane akcije imaju svega 12 godina i aktivno su sudjelovali u projektu od važnosti za cjelokupnu zajednicu.

Akcija se održavala na čak pet lokacija i čistilo se podmorje Marine Rab, Druge Padove, Treće Padove, Donjeg Rta (Rt Dolin) i otoka Sveti Juraj (Školjić), a 10-ak članova INA klub volontera prikupilo je i 10-ak vreća sitnog otpada uz samu obalu.

14. srpanj 2024 00:33