StoryEditorOCM

evergreenVeliki jubilej: osam desetljeća Mornarske pjesme, uvodne špice iz kultne ‘Pomorske večeri‘

Piše Hina
21. ožujka 2024. - 10:04

Prije 80 godina, u ožujku 1944. godine nastala je poznata pjesma "Mornarska" za koju je stihove i glazbu napisao David Kabalin-Vinodolski, a koja je desetljećima bila uvodna glazbena špica kultne "Pomorske večeri", ranije "Emisije za pomorce" Radio Zagreba.

David Kabalin (Novi Vinodolski, 31. srpnja 1918.- Rijeka, 21. kolovoza 2012.) bio je istaknuti riječki i hrvatski gospodarstvenik, šumarstvo je diplomirao na zagrebačkom Poljoprivredno-šumarskom fakultetu (1941.), radio u više značajnih tvrtki (Zemaljsko šumsko poduzeće Zagreb, Exportdrvo Zagreb-Rijeka) te u inozemstvu. Objavio je više zbirki pjesama, glavninu na novljanskom čakavskom idiomu, zastupljen je u antologijama čakavske poezije.

U vrijeme Drugog svjetskog rata David Kabalin bio je pripadnik Drugog pomorskog obalnog sektora, a glazbu i stihove za svoju mornarsku ("Mornari, hrabri ko legende glas…"), kako je u više navrata evocirao u kasnijem razdoblju, stvorio je "uz zvuke brodskih motora" u ožujku 1944. godine u akvatoriju kornatskog otočja, gdje je flotila antifašističkih formacija tada imala svoje baze.

U srpnju 2022. godine kultna radijska emisija "Pomorska večer" Radio Zagreba, danas HRT-ova Prvog programa Hrvatskog radija, koja i dalje ide redovito ponedjeljkom, proslavila je 70 godina emitiranja. Proslava je organizirana u Zadru na brodu Sv. Šime II na Branimirovoj obali, uz gradski most, odakle je tada emitirana jubilarna, slavljenička emisija.

13. travanj 2024 04:28