StoryEditorOCM

novo istraživanjeVolite jesti morske plodove? Evo koje vrste u sebi imaju najviše opasnih kemikalija

Piše OM
18. travnja 2024. - 10:32

Istraživanje provedeno na Sveučilištu Dartmouth utvrdilo je da, iako konzumacija plodova mora ima dokazane zdravstvene dobrobiti, plodovi mora mogu sadržavati kemikalije koje su potencijalno opasne za naše zdravlje.

Objavljeno u časopisu Exposure and Health, ovo je istraživanje ispitalo 1829 stanovnika New Hampshirea o njihovom unosu morskih plodova kako bi se analizirao utjecaj na njihovo zdravlje.

Ispitanici su rekli da od morskih plodova i riba najčešće konzumiraju losos, bakalar, škampe i konzerviranu tunu, a znanstvenici su u njima pronašli čak 26 različitih oblika "vječnih kemikalija" (PFAS). Otkrili su i da školjke, škampi i jastozi imaju veće koncentracije PFAS-a od ribe.

Znanstvenici su otkrili da stanovnici New Hampshirea konzumiraju više plodova mora od prosječnog Amerikanca pa bi mogli biti izloženi većem riziku od vječnih kemikalija, a istraživanje je došlo do sličnog zaključka kao i jedno o kojemu smo prethodno pisali, a to je da je puno bolje jesti manje ribe.

Jesti poput lososa puno je bolje i zdravije nego jesti losos. Naime, male ribe kojima se divlji lososi hrane žive kraće, a one se hrane biljkama i algama i manje su izložene vodenim toksinima i vječnim kemikalijama.

Vječne kemikalije štetne su za naše zdravlje, a mnoga su istraživanja pokazala da mogu poremetiti hormone, oslabiti kosti ili povećati rizik od nekih bolesti. Također su povezane s rakom, urođenim manama, bolestima bubrega i drugim ozbiljnim zdravstvenim problemima.

Poznate su kao vječne kemikalije jer im je potrebno jako puno vremena da se razgrade i nevjerojatno je teško riješiti ih se. Mnoga prethodna istraživanja usredotočila su se na njihovu prisutnost u vodi, ali znanstvenici kažu da je hrana kontaminirana ovim kemikalijama vjerojatno najveća prijetnja ljudskom zdravlju, prenosi Index.

28. travanj 2024 21:03