StoryEditorOCM

lijepe vijestiVraća li nam se ‘morski covik‘? Dojava s Lastova: Kamere uhvatile sredozemnu medvjedicu

Piše M. I.
2. kolovoza 2023. - 12:31

Iz Parka prirode Lastovsko otočje objavili su ohrabrujuću vijest:

- U PP Lastovsko otočje brodska kamera M/B Nocturno je zabilježila nešto za što oni pretpostavljaju da je bila sredozemna medvjedica. Je li tako, procjenite sami... ovo nije prva dojava, zaprimili smo ih više posljednje dvije godine. Svakako budi nadu da se nekoć stalni stanovnik ovog područja vratio - napisali su na svojoj  Facebook stranici.

Sredozemna medvjedica (Monachus monachus) jedna je od najugroženijih vrsta sisavaca na svijetu. Broj predstavnika ove vrste procjenjuje se na svega 600 jedinki grupiranih u tri zemljopisno izolirane subpopulacije – istočno Sredozemlje (Grčka, Cipar, Turska), zapadna obala Afrike i otočje Madeira.

Kako piše Institut Plavi svijet, povećanje ljudskog pritiska i narušavanje pogodnih staništa dovelo je do promjene društvenog ponašanja ove vrste. Nekad društvenu vrstu koja je tvorila kolonije, danas češće nalazimo kao usamljene jedinke ili u malim skupinama. Iako se općenito opisuje kao vrsta koja ima ograničeno područje kretanja, sposobna je prevaliti velike udaljenosti u kratkom vremenskom razdoblju.

Povijesna rasprostranjenost sredozemne medvjedice obuhvaćala je Jadransko more. Zapravo, prvi znanstveni opis ove vrste napravljen je na primjerku ulovljenom 1777. godine u blizini otoka Cresa. U 17. i 18. stoljeću prisutnost sredozemne medvjedice zabilježena je duž cijele istočne obale Jadrana, od Istre do Crne Gore, dok većina dojava o uhvaćenim jedinkama iz 19. stoljeća dolazi s Kvarnera (sjeverni Jadran) i iz Dalmacije (srednji i južni Jadran).

Prvi oblik zaštite ove vrste pojavljuje se u 20. stoljeću kada je zabilježeno smanjenje prisutnosti sredozemne medvjedice u srednjem i južnom Jadranu (otoci Biševo, Svetac, Sušac, Vis, Hvar, Brač, Palagruža, Lastovo, Korčula, Mljet, Pelješac i pokraj Dubrovnika). Ova jedinka uginula je prirodnim putem u kolovozu 2014. godine, a nakon toga su u Jadranu zabilježena sporadična opažanja sredozemne medvjedice. Stoga veseli svaka dojava o viđenju morskog covika koji se bori za opstanak svoje vrste.

29. travanj 2024 06:45