StoryEditorOCM

Gradsko vijećeVranjičani su u zadnjih šest mjeseci uputili 700 prijava zbog zagađivanja mora i zraka, a nitko nije kažnjen. Hoće li novo povjerenstvo što riješiti?

3. veljače 2021. - 23:03

Jednoglasno su gradski vijećnici Grada Solina usvojili predložene zaključke i to njih deset, kako bi pomogli svojim sugrađanima u Vranjicu, koji se i u ovoj novoj državi bore protiv zagađenja, ekoloških incidenata koji im ugrožavaju zdravlje i kvalitetu života.

Na 28. sjednici Gradskog vijeća održanoj zbog epidemioloških mjera u Domu kulture Zvonimir, prisutnih 19 od 21 predstavnika u gradskom parlamentu podržali su borbu Vranjičana protiv tvrtki-zagađivača njihovog poluotoka, prvenstveno mora ali i zraka, koji minulih par godina tu "malu Veneciju” ugrožavaju svakodnevno otrovnim, po život opasnim česticama, te u more nekontrolirano izlijevaju opasne tvari.

Pa se, kako je to već i tradicija kod Hrvata, barem onih na političkoj sceni, dat je prijedlog i osnivanja povjerenstva od šest članova. Dva predstavnika iz gradske uprave, kao i dva iz Gradskog vijeća – oporbeni i vladajući vijećnik, te po jedan član iz Mjesnog odbora Vranjic i Građanske inicijative "Mjesto koje hoće živjeti 2020.”, a povjerenstvo će se formirati u roku osam dana.

- Zadovoljni smo ovim odlukama Gradskog vijeća, imamo njihovu podršku, samo da se napokon nešto i napravi, a ne ostane na podršci – dvosatnu raspravu prve točke na sjednici „”Informacije o ekološkom stanju u Mjesnom odboru Vranjic” rezimirao je Josip Jurić, predsjednik MO, dok predstavnik Građanske inicijative "Mjesto koje hoće živjeti 2020." Pino Ivić podvlači:

Napisanih 700 prijava!

- Pa jednim pozivom ovo se sve može riješiti! Je li vertikala vlasti u državi, nek' odgovorni pokrenu državne institucije i inspekcije koje bi napokon trebale raditi svoj posao. Građani Vranjica u minulih šest mjeseci, u 180 dana napisali su, uputili preko 700 prijava zbog zagađivanja i mora i zraka, a znate koliko je bilo kazni? Ni jedna! Nitko nije kažnjen, pa naše prijave idu u prazno. Nadam se barem nakon ove sjednice vijeća da će se nešto pomaknuti.

image
Mrlje od nafte u moru oko Vranjica
Nikola Vilić/Arhiva/Cropix

Istu želju imaju i još dvoje predstavnika Vranjičana: Martina Grgić-Vukić i Ivan Milišić, koji su također u ime svojim sumještana sudjelovali sjednici, ali i svi govornici koji su komentirali ovaj problem Vranjica. Mjesta čiji su stanovnici zahvaljujući "crnoj industriji” prvo oboljevali od azbestoze, te nažalost od tog "tihog ubojice” i danas umiru, da bi sada imali problem sa divljom brodogradnjom na području bivše tvornice "Salonit” i "Brodoremont, te dijela Sjeverne luke, uz najavu gradnje naftnog terminala. A svjedoci su i iskrcaja žita tvrtke „Ameropa Žitni Terminal” kada ne uključe fitlere pa sva prašina završi direktno u moru, kao i opasnih boja kada se „pituraju” brodovi, ili staklopastika kada se bruse plovila.

Kazne zagađivačima

- Podržavamo vašu borbu, pomoći ćemo i ovaj put. Uložio je grad zadnjih 25 godina 100 milijuna kuna u Vranjic kako bi podigli kvalitetu života, a sada ćemo sve učiniti što je u našoj moći da spriječimo nove ekološke incidente – direktan je bio i gradonačelnik Dalibor Ninčević, na što mu je reciplirao vijećnik Nezavisne liste mladih Vedran Duvnjak:

- Na prošloj sjednici predložili smo četiri točke za pomoć Vranjicu, prvi smo otvorili pitanje zagađenja i tada niste reagirali. Budite kao gradonačelnik prvi u prosvjedu, ajmo' natirat inspekcije neka rade svoj posao, ajmo' kampirat!

- I ja vas podržavam, kao i svi, no to vam neće riješit problem. Treba kaznit zagađivače, a onda vam dati podršku – koncizan je Niko Režić (Lista grupe birača D. Mikasa), dok je Davor Mikas prozvao vladajuće iz koalicija kako na kraju mandata, nakon četiri godite tek sada otvaraju ovu važnu temu.

No uzavrelu situaciju prebacivanja loptice odgovornosti brzo je anulirao Renato Prkić, predsjednik Gradskog vijeća ističući kako je očito kampanja za predstojeće lokalne izbore već počela, no kako oni moraju pomoći Vranjičanima. I na kraju su svi digli ruke za ovih 10 zaključaka: Gradsko vijeće utvrđuje kako je Grad Solin uložio u Vranjic 100 milijuna kuna, utvrđuje kako je došlo do pada kvalitete života zbog ekoloških incidenata, daje podršku Vranjičanima, zahtjeva od nadležnih institucija da prijavama spriječe daljnju katastrofu, traži od gospodarskih subjekata da obustave štetne postupke rada,predlaže nabavu mjerne stranice kvalitete zraka, traži od Grada Solina poboljšanje izlaza i ulaza u Vranjic odnosno rješenje za alternativni cestovni pravac na poluotok, se protivi izgradnji naftnog terminala, traži da se uspostavi pasivno dežurstvo i komunalnog redara za Vranjic, te formiranje Povjerenstva za Vranjic u roku osam dana.

20. travanj 2024 08:14