stdClass Object ( [id] => 1385896 [title] => Koštali 40 milijuna eura, a nijedan ne plovi: gdje je zapelo s ‘Dalmacijom‘, ‘Oliverom‘ i ‘Dujom‘? [alias] => za-tri-broda-dali-gotovo-40-milijuna-eura-a-nijedan-jos-ne-plovi-gdje-je-zapelo-s-dalmacijom-oliverom-i-dujom-1485875 [catid] => 428 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Za tri velika i polovna broda dali su gotovo 40 milijuna eura, a nijedan im još ne plovi! Eno ih po kvarnerskim brodogradilištima. Oko Rijeke. A koliko će milijuna još dati da ih dovedu u red i kada će preuzeti dalmatinske pruge – nitko pojma nema!

Veliki iskoraci, velika tvrtka, velika budućnost, velika ulaganja i veliki brojevi: 12 milijuna putnika i 3,5 milijuna vozila godišnje. A o velikim najavama da i ne govorimo...

"Jadrolinija" je u pitanju. Nacionalni bijeli brodar s više od dvije tisuće zaposlenih, flotom od 56 brodova i lanjskom dobiti od četiri milijuna eura. Ovo je priča o njihova tri karika, zasad bez akuže: "Svetom Duji", "Oliveru" i "Dalmaciji".

Posljednja prinova i najveći brod u povijesti flote je feribot "Dalmacija". Trebao je preuzeti međunarodnu prugu Dubrovnik – Bari još 29. travnja. Bili su već prodavali i karte, pisali smo o tome: jedno putovanje u jednom smjeru za jednog putnika i auto, uz jednu skromnu večeru – 183 eura.

Tko bi znao je li se itko zaletio, ali ima "Jadrolinija" već i novi kalendar: 20. svibnja u 11 sati partenca iz Dubrovnika, u 18.30 dolazak u Bari.

A gdje je zapelo?!

‘Dalmacija‘ (ex ‘Oslofjord‘) još nosi crveno!

---

image

Hrvatski Upisnik brodova ‘Dalmaciju‘ još ne vodi kao našu...

Fjord Line/
---

Brod je nabavljen u Skandinaviji sredinom veljače. "Jadrolinija" nam je tada potvrdila da se radi o najmu:

– "Jadrolinija" privodi kraju potpisivanje Ugovora o najmu broda "Oslofjord" koji će ploviti na međunarodnoj liniji Dubrovnik – Bari. Najam se potpisuje na tri mjeseca uz mogućnost produljenja. Otvorena je opcija i kupnje broda, ukoliko se pokaže isplativim na navedenoj liniji. Brod dolazi u Hrvatsku krajem ovog mjeseca, nakon čega odlazi u brodogradilište na osnovne prilagodbe vizualnom identitetu "Jadrolinije", te potom i uključenje u putnički pomorski promet.

Kasnije su ipak javili da su ga kupili. Za 18 milijuna eura. I da će onda – logično – s danske zastave prijeći na hrvatsku. Zanimljivo, feribot na osam paluba, ploveća palača, kako su joj tepali neki mediji, čekao je dva mjeseca u danskoj luci Hirtshals, zajedno s kompletnom hrvatskom posadom, prije nego se uputio kući. Što se toliko dugo radilo u tom portu na sjeveru Europe – ostaje nepoznato.

Uglavnom, feribot izgrađen 1993. godine u Norveškoj i kompletno renoviran 2014. u Finskoj dug je 134 metra, a kapacitet mu je 1800 putnika i 350 automobila. Ostao je bez kabina u renovaciji prije 10 godina i preko Jadrana će ploviti danju. U Hrvatsku je konačno stigao 18. travnja. Eno ga još u brodogradilištu "Viktor Lenac", gdje ga sređuju i dodaju mu "Jadrolinijine" oznake.

Evo kako kompanija odgovara na pitanje o zapinjanju:

– Brod "Dalmacija" u Hrvatsku je stigao 18. travnja te ga uskoro očekujemo na međunarodnoj liniji Dubrovnik – Bari. Do izmjene početka održavanja linije došlo je jer je prvotno bilo planirano da prvih mjesec dana održava liniju kao unajmljeni brod, bez izmjene zastave broda. Međutim, u međuvremenu je realizirana kupnja broda te je u tijeku provođenje administrativne procedure prelaska broda na hrvatsku zastavu i prilagođavanje broda vizualnom identitetu "Jadrolinije".

Provjerili smo, hrvatski Upisnik brodova "Dalmaciju" još ne vodi kao našu...

‘Oliver‘. Ali ne Twist

---

image

‘Oliver‘ je trebao imati premijerno putovanje 10. travnja. No sve je iznenada propalo

Screenshot/Jadrolinija
---

Pridružio se floti koncem prošle godine.

Dali su mu bili ime "Vela Luka". Jer mu je "Jadrolinija" namijenila ulogu preuzimanja trajektne linije Split – Vela Luka – Ubli. Umjesto legendarnog "Lastova". Kupljen je u Grčkoj za 12 milijuna eura, gdje je tri godine plovio kao "Hermes", za "Horizon Shipping Company". Izgrađen je 1997. u Japanu. Prima 680 putnika i sto automobila. Dug je 108 metara.

Onda su ga preimenovali u "Oliver", na prijedlog Hrvatske glazbene unije. Jer je Oliver Dragojević iz Vele Luke. Kamo ga je ono čitav Split posljednji put mrtva ispratio iz Gradske luke 31. srpnja 2018. godine. A galeb sjeo na vrh kampanela Svetoga Duje.

Uz veliku pompu, brodice u splitskom portu i sirene novi trajekt "Oliver" – koji je također bio na prilagodbi u "Lencu" – trebao je premijerno putovanje imati 10. travnja. No sve je iznenada propalo užežin velike fešte!

– Nakon obavljenog završnog testiranja broda "Oliver" od strane Lučke kapetanije Rijeka te zbog dodatnog zahtjeva, koji će "Jadrolinija" u što kraćem roku ispuniti, privremeno se odgađa njegovo uključivanje u liniju. Na prvom mjestu je sigurnost putnika i posade te ćemo učiniti sve kako bi Oliverov trag što prije stigao do svih vas koji ga s nestrpljenjem očekujete. Zahvaljujemo na razumijevanju i strpljenju te se radujemo skoroj zajedničkoj plovidbi brodom "Oliver".

Tim je riječima kompanija u zadnji čas objavila loše vijesti građanima i putnicima.

Do danas se javnost zabavlja pokušavajući otkriti što je to zapelo kod "Olivera", koji je četiri mjeseca proveo na remontu. "Jadrolinija", javna naša tvrtka za prijevoz putnika morem, to ne otkriva.

No mediji su ipak dokučili o čemu je riječ. Nacional je objavio kako su inspektori sigurnosti plovidbe riječke kapetanije utvrdili da brod nema "emergency diesel generator", odnosno dizelski generator koji se automatski uključuje u slučaju nužde i daje struju brodskim sustavima u situaciji koja je kritična za sigurnost plovila i putnika.

Ozbiljan problem! U javnosti se i prije toga govorilo da taj brod, star 27 godina, nije dobar, da ima mnoge mane... I Hrvatski registar brodova upozoravao je bio "Jadroliniju" na vrijeme da se takvi brodovi ne kupuju.

Podiglo se onda malo burice, tražila se odgovornost rukovodećih ljudi nacionalnog brodara, ostavka direktora Davida Sopte, vikali rijetki stručnjaci spremni na javnu kritiku da je dosta više kupovanja starih plovila širom svijeta i naknadnog trošenja milijuna eura za njihov popravak u prijateljskim i susjednim škverovima.

Uzaludno...

Ovako nam je brodar odgovorio što se zbiva s "Oliverom":

– Nadalje, kada je riječ o trajektu "Oliver", kako je "Jadrolinija" već prethodno izvijestila, Lučka kapetanija Rijeka je prilikom pregleda broda uputila dodatne zahtjeve. Većina ih je riješena u kratkom roku, dok je pri kraju uklanjanje preostalih zahtjeva. Očekujemo da se "Oliver" priključi državnoj liniji Split – Vela Luka u svibnju.

‘Sveti Duje‘, ča te lipa fjera!

---

---

To je treći karik! I najveća nepoznanica.

Najmlađi od triju prinova koje navodimo. Izgrađen je u grčkoj Salamini 2017. godine. Dug 107 metara, kapaciteta 780 putnika i 130 vozila. Plaćen je 7,7 milijuna eura (bez PDV-a) grčkoj kompaniji "Livadas Shipping Co". Nosio je ime "Glykofilousa IV". Nabavljen je za izrazito frekventnu liniju Split – Supetar.

Ne biste vjerovali, "Dujko" je koncem listopada stigao u "Dalmontovo" brodogradilište u Kraljevici, navodno na samo dva kozmetička mjeseca. Hm, a što li onda i danas radi na istom mjestu?! Zašto kasni barem četiri mjeseca od planova?! I što mu to kalafati rade već pola godine?!

Zanimljivo, "Jadroliniju" smo za "Svetog Duju" pitali jednako kao i za ona druga dva broda, ali brodovlasnici o njemu baš ni slova nisu napisali! Kao da ga nema! Bez obzira što će Sudamja za koji dan. I je li premijerno putovanje iz Splita na Brač moglo biti baš na Svetoga Duju, 7. svibnja?! Na primjer...

Evo, isti onaj Registar (HRB) obavijestio je bio "Jadroliniju" prije nabave da taj brod ne udovoljava ni osnovnim kriterijima za plovidbu Jadranom, čak ni najzaštićenijim morskim područjem "klase D" – od Splita do Supetra.

Tko bi rekao, taj trajekt u Grčkoj je bio certificiran za navigaciju lučkim područjem: "Glykofilousa IV" plovio je, navodno, na milju i pol kratkoj ruti unutar luke Perame, nedaleko od Pireja. Pa se momački odvažio potegnuti do Kraljevice. Još se čvrsto drži bitve!

Jezikom trešete: tri asa, fali bati(na)!

---

‘Danica‘, ‘Kata‘ i ‘Unije‘ plove!

Iz "Jadrolinije" poručuju da su od lani nabavili i tri druga broda koja, evo, plove! I redovito održavaju svoje linije. To da su dvotrupci "Danica" i "Kata" te brod (ne trajekt, op.a.) "Unije".

Katamarani su, naime, otkupljeni od zadarske "Tankerske plovidbe". Izgrađeni su 2019. godine u Indoneziji. Dugi su 39 metara i voze 317 putnika brzinom od 29 čvorova. Rade na kvarnerskim otocima. Brzoprugaši. Financirani su uglavnom kreditom (u vrijednoati 80 posto cijene): "Daničin" zajam je 5,2, a "Katin" 5,5 milijuna eura.            

Brod "Unije" izgrađen je 2004. godine. Lani kupljen u Grčkoj za dva milijuna eura (bez PDV-a). Od kompanije "Star Gem Maritime Company". Prima 208 putnika i dug je 47 metara. I njega su morali prilagoditi zahtjevima Hrvatskog registra brodova. Povezuje Lošinj, Unije, Susak i Ilovik.

---

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => bijela flota [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => bijela flota 2 0 7662 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-05-03 14:11:34 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Damir Tolj/SD [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-05-06 09:04:25 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2024-05-04 09:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 428 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--vijesti [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Vijesti [menu-meta_description] => Novosti iz ribolova, podvodnog ribolova, nautike, jedrenja, brodogradnje, ronjenja i zaštite okoliša. Donosimo i vijesti za pomorce, izvještaje s akcija čišćenja mora te rezultate znanstvenih istraživanja vezanih uz more. [menu-meta_keywords] => more, nautika, jedrenje, ribolov, podvodni ribolov, ronjenje, pomorci [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Koštali 40 milijuna eura, a nijedan ne plovi: gdje je zapelo s 'Dalmacijom', 'Oliverom' i 'Dujom'? page_title=Koštali 40 milijuna eura, a nijedan ne plovi: gdje je zapelo s 'Dalmacijom', 'Oliverom' i 'Dujom'? [metakey] => Jadrolinija, brod dalmacja, trajekt Oliver, trajekt sveti duje [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/05\/03\/26948157.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/03\/27024546.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/03\/26570937.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/03\/26801951.png"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Damir \u0160komrlj\/Cropix","Gestiafoto\/","Fjord Line\/","Screenshot\/Jadrolinija"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u0160to je to zapelo kod \u2018Olivera\u2018, koji je \u010detiri mjeseca proveo na remontu?<\/p>","

1388917169<\/p>","

Hrvatski Upisnik brodova \u2018Dalmaciju\u2018 jo\u0161 ne vodi kao na\u0161u...<\/p>","

\u2018Oliver\u2018 je trebao imati premijerno putovanje 10. travnja. No sve je iznenada propalo<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1082","hd_26948157_1920.jpg":"1920x1080","k_26948157_1280.jpg":"1280x1280","k_26948157_1024.jpg":"1024x1024","k_26948157_640.jpg":"640x640","k_26948157_480.jpg":"480x480","k_26948157_340.jpg":"340x340","k_26948157_220.jpg":"220x220","o_26948157_1280.jpg":"1280x721","o_26948157_1024.jpg":"1024x577","o_26948157_640.jpg":"640x360","o_26948157_480.jpg":"480x270","o_26948157_340.jpg":"340x191","o_26948157_220.jpg":"220x123","h_26948157_1280.jpg":"1280x854","h_26948157_1024.jpg":"1024x683","h_26948157_640.jpg":"640x427","h_26948157_480.jpg":"480x320","h_26948157_340.jpg":"340x227","h_26948157_220.jpg":"220x147","pp_26948157_1280.jpg":"1280x1628","pp_26948157_1024.jpg":"1024x1303","pp_26948157_640.jpg":"640x814","pp_26948157_480.jpg":"480x611","pp_26948157_340.jpg":"340x432","pp_26948157_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1266","hd_27024546_1920.jpg":"1920x1080","k_27024546_1280.jpg":"1280x1280","k_27024546_1024.jpg":"1024x1024","k_27024546_640.jpg":"640x640","k_27024546_480.jpg":"480x480","k_27024546_340.jpg":"340x340","k_27024546_220.jpg":"220x220","o_27024546_1280.jpg":"1280x844","o_27024546_1024.jpg":"1024x675","o_27024546_640.jpg":"640x422","o_27024546_480.jpg":"480x316","o_27024546_340.jpg":"340x224","o_27024546_220.jpg":"220x145","h_27024546_1280.jpg":"1280x854","h_27024546_1024.jpg":"1024x683","h_27024546_640.jpg":"640x427","h_27024546_480.jpg":"480x320","h_27024546_340.jpg":"340x227","h_27024546_220.jpg":"220x147","pp_27024546_1280.jpg":"1280x1628","pp_27024546_1024.jpg":"1024x1303","pp_27024546_640.jpg":"640x814","pp_27024546_480.jpg":"480x611","pp_27024546_340.jpg":"340x432","pp_27024546_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1344","hd_26570937_1920.jpg":"1920x1080","k_26570937_1280.jpg":"1280x1280","k_26570937_1024.jpg":"1024x1024","k_26570937_640.jpg":"640x640","k_26570937_480.jpg":"480x480","k_26570937_340.jpg":"340x340","k_26570937_220.jpg":"220x220","o_26570937_1280.jpg":"1280x896","o_26570937_1024.jpg":"1024x716","o_26570937_640.jpg":"640x448","o_26570937_480.jpg":"480x336","o_26570937_340.jpg":"340x238","o_26570937_220.jpg":"220x154","h_26570937_1280.jpg":"1280x854","h_26570937_1024.jpg":"1024x683","h_26570937_640.jpg":"640x427","h_26570937_480.jpg":"480x320","h_26570937_340.jpg":"340x227","h_26570937_220.jpg":"220x147","pp_26570937_1280.jpg":"1280x1628","pp_26570937_1024.jpg":"1024x1303","pp_26570937_640.jpg":"640x814","pp_26570937_480.jpg":"480x611","pp_26570937_340.jpg":"340x432","pp_26570937_220.jpg":"220x280"},{"size0":"519x396","hd_26801951_1920.png":"1920x1080","k_26801951_1280.png":"1280x1280","k_26801951_1024.png":"1024x1024","k_26801951_640.png":"640x640","k_26801951_480.png":"480x480","k_26801951_340.png":"340x340","k_26801951_220.png":"220x220","o_26801951_1280.png":"1280x976","o_26801951_1024.png":"1024x781","o_26801951_640.png":"640x488","o_26801951_480.png":"480x366","o_26801951_340.png":"340x259","o_26801951_220.png":"220x167","h_26801951_1280.png":"1280x854","h_26801951_1024.png":"1024x683","h_26801951_640.png":"640x427","h_26801951_480.png":"480x320","h_26801951_340.png":"340x227","h_26801951_220.png":"220x147","pp_26801951_1280.png":"1280x1628","pp_26801951_1024.png":"1024x1303","pp_26801951_640.png":"640x814","pp_26801951_480.png":"480x611","pp_26801951_340.png":"340x432","pp_26801951_220.png":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 428 [name] => Vijesti [alias] => vijesti [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7941132 Threads: 3 Questions: 1587733860 Slow queries: 4849846 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112220383 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/vijesti ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 428 [name] => Vijesti [alias] => vijesti [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/vijesti ) ) [link] => /om/vijesti/za-tri-broda-dali-gotovo-40-milijuna-eura-a-nijedan-jos-ne-plovi-gdje-je-zapelo-s-dalmacijom-oliverom-i-dujom-1485875-1385896 [printLink] => /om/vijesti/za-tri-broda-dali-gotovo-40-milijuna-eura-a-nijedan-jos-ne-plovi-gdje-je-zapelo-s-dalmacijom-oliverom-i-dujom-1485875-1385896?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 471777 [name] => Jadrolinija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jadrolinija [link] => /tag/jadrolinija ) [1] => stdClass Object ( [id] => 757727 [name] => brod dalmacja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-05-03 12:05:17 [main_article_id] => 0 [alias] => brod-dalmacja [link] => /tag/brod-dalmacja ) [2] => stdClass Object ( [id] => 750459 [name] => trajekt Oliver [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-05 09:51:55 [main_article_id] => 0 [alias] => trajekt-oliver [link] => /tag/trajekt-oliver ) [3] => stdClass Object ( [id] => 757728 [name] => trajekt sveti duje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-05-03 12:05:17 [main_article_id] => 0 [alias] => trajekt-sveti-duje [link] => /tag/trajekt-sveti-duje ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => bijela flota [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Koštali 40 milijuna eura, a nijedan ne plovi: gdje je zapelo s ‘Dalmacijom‘, ‘Oliverom‘ i ‘Dujom‘? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-18-05-07-46-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/03/26948157.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Damir Škomrlj/Cropix [mainImageDesc] =>

Što je to zapelo kod ‘Olivera‘, koji je četiri mjeseca proveo na remontu?

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/03/26948157.jpg [title] => Damir Škomrlj/Cropix

Što je to zapelo kod ‘Olivera‘, koji je četiri mjeseca proveo na remontu?

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/03/27024546.jpg [title] => Gestiafoto/

1388917169

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/03/26570937.jpg [title] => Fjord Line/

Hrvatski Upisnik brodova ‘Dalmaciju‘ još ne vodi kao našu...

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/03/26801951.png [title] => Screenshot/Jadrolinija

‘Oliver‘ je trebao imati premijerno putovanje 10. travnja. No sve je iznenada propalo

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Za tri velika i polovna broda dali su gotovo 40 milijuna eura, a nijedan im još ne plovi! Eno ih po kvarnerskim brodogradilištima. Oko Rijeke. A koliko će milijuna još dati da ih dovedu u red i kada će preuzeti dalmatinske pruge – nitko pojma nema!

Veliki iskoraci, velika tvrtka, velika budućnost, velika ulaganja i veliki brojevi: 12 milijuna putnika i 3,5 milijuna vozila godišnje. A o velikim najavama da i ne govorimo...

"Jadrolinija" je u pitanju. Nacionalni bijeli brodar s više od dvije tisuće zaposlenih, flotom od 56 brodova i lanjskom dobiti od četiri milijuna eura. Ovo je priča o njihova tri karika, zasad bez akuže: "Svetom Duji", "Oliveru" i "Dalmaciji".

Posljednja prinova i najveći brod u povijesti flote je feribot "Dalmacija". Trebao je preuzeti međunarodnu prugu Dubrovnik – Bari još 29. travnja. Bili su već prodavali i karte, pisali smo o tome: jedno putovanje u jednom smjeru za jednog putnika i auto, uz jednu skromnu večeru – 183 eura.

Tko bi znao je li se itko zaletio, ali ima "Jadrolinija" već i novi kalendar: 20. svibnja u 11 sati partenca iz Dubrovnika, u 18.30 dolazak u Bari.

A gdje je zapelo?!

‘Dalmacija‘ (ex ‘Oslofjord‘) još nosi crveno!

---

image

Hrvatski Upisnik brodova ‘Dalmaciju‘ još ne vodi kao našu...

Fjord Line/
---

Brod je nabavljen u Skandinaviji sredinom veljače. "Jadrolinija" nam je tada potvrdila da se radi o najmu:

– "Jadrolinija" privodi kraju potpisivanje Ugovora o najmu broda "Oslofjord" koji će ploviti na međunarodnoj liniji Dubrovnik – Bari. Najam se potpisuje na tri mjeseca uz mogućnost produljenja. Otvorena je opcija i kupnje broda, ukoliko se pokaže isplativim na navedenoj liniji. Brod dolazi u Hrvatsku krajem ovog mjeseca, nakon čega odlazi u brodogradilište na osnovne prilagodbe vizualnom identitetu "Jadrolinije", te potom i uključenje u putnički pomorski promet.

Kasnije su ipak javili da su ga kupili. Za 18 milijuna eura. I da će onda – logično – s danske zastave prijeći na hrvatsku. Zanimljivo, feribot na osam paluba, ploveća palača, kako su joj tepali neki mediji, čekao je dva mjeseca u danskoj luci Hirtshals, zajedno s kompletnom hrvatskom posadom, prije nego se uputio kući. Što se toliko dugo radilo u tom portu na sjeveru Europe – ostaje nepoznato.

Uglavnom, feribot izgrađen 1993. godine u Norveškoj i kompletno renoviran 2014. u Finskoj dug je 134 metra, a kapacitet mu je 1800 putnika i 350 automobila. Ostao je bez kabina u renovaciji prije 10 godina i preko Jadrana će ploviti danju. U Hrvatsku je konačno stigao 18. travnja. Eno ga još u brodogradilištu "Viktor Lenac", gdje ga sređuju i dodaju mu "Jadrolinijine" oznake.

Evo kako kompanija odgovara na pitanje o zapinjanju:

– Brod "Dalmacija" u Hrvatsku je stigao 18. travnja te ga uskoro očekujemo na međunarodnoj liniji Dubrovnik – Bari. Do izmjene početka održavanja linije došlo je jer je prvotno bilo planirano da prvih mjesec dana održava liniju kao unajmljeni brod, bez izmjene zastave broda. Međutim, u međuvremenu je realizirana kupnja broda te je u tijeku provođenje administrativne procedure prelaska broda na hrvatsku zastavu i prilagođavanje broda vizualnom identitetu "Jadrolinije".

Provjerili smo, hrvatski Upisnik brodova "Dalmaciju" još ne vodi kao našu...

‘Oliver‘. Ali ne Twist

---

image

‘Oliver‘ je trebao imati premijerno putovanje 10. travnja. No sve je iznenada propalo

Screenshot/Jadrolinija
---

Pridružio se floti koncem prošle godine.

Dali su mu bili ime "Vela Luka". Jer mu je "Jadrolinija" namijenila ulogu preuzimanja trajektne linije Split – Vela Luka – Ubli. Umjesto legendarnog "Lastova". Kupljen je u Grčkoj za 12 milijuna eura, gdje je tri godine plovio kao "Hermes", za "Horizon Shipping Company". Izgrađen je 1997. u Japanu. Prima 680 putnika i sto automobila. Dug je 108 metara.

Onda su ga preimenovali u "Oliver", na prijedlog Hrvatske glazbene unije. Jer je Oliver Dragojević iz Vele Luke. Kamo ga je ono čitav Split posljednji put mrtva ispratio iz Gradske luke 31. srpnja 2018. godine. A galeb sjeo na vrh kampanela Svetoga Duje.

Uz veliku pompu, brodice u splitskom portu i sirene novi trajekt "Oliver" – koji je također bio na prilagodbi u "Lencu" – trebao je premijerno putovanje imati 10. travnja. No sve je iznenada propalo užežin velike fešte!

– Nakon obavljenog završnog testiranja broda "Oliver" od strane Lučke kapetanije Rijeka te zbog dodatnog zahtjeva, koji će "Jadrolinija" u što kraćem roku ispuniti, privremeno se odgađa njegovo uključivanje u liniju. Na prvom mjestu je sigurnost putnika i posade te ćemo učiniti sve kako bi Oliverov trag što prije stigao do svih vas koji ga s nestrpljenjem očekujete. Zahvaljujemo na razumijevanju i strpljenju te se radujemo skoroj zajedničkoj plovidbi brodom "Oliver".

Tim je riječima kompanija u zadnji čas objavila loše vijesti građanima i putnicima.

Do danas se javnost zabavlja pokušavajući otkriti što je to zapelo kod "Olivera", koji je četiri mjeseca proveo na remontu. "Jadrolinija", javna naša tvrtka za prijevoz putnika morem, to ne otkriva.

No mediji su ipak dokučili o čemu je riječ. Nacional je objavio kako su inspektori sigurnosti plovidbe riječke kapetanije utvrdili da brod nema "emergency diesel generator", odnosno dizelski generator koji se automatski uključuje u slučaju nužde i daje struju brodskim sustavima u situaciji koja je kritična za sigurnost plovila i putnika.

Ozbiljan problem! U javnosti se i prije toga govorilo da taj brod, star 27 godina, nije dobar, da ima mnoge mane... I Hrvatski registar brodova upozoravao je bio "Jadroliniju" na vrijeme da se takvi brodovi ne kupuju.

Podiglo se onda malo burice, tražila se odgovornost rukovodećih ljudi nacionalnog brodara, ostavka direktora Davida Sopte, vikali rijetki stručnjaci spremni na javnu kritiku da je dosta više kupovanja starih plovila širom svijeta i naknadnog trošenja milijuna eura za njihov popravak u prijateljskim i susjednim škverovima.

Uzaludno...

Ovako nam je brodar odgovorio što se zbiva s "Oliverom":

– Nadalje, kada je riječ o trajektu "Oliver", kako je "Jadrolinija" već prethodno izvijestila, Lučka kapetanija Rijeka je prilikom pregleda broda uputila dodatne zahtjeve. Većina ih je riješena u kratkom roku, dok je pri kraju uklanjanje preostalih zahtjeva. Očekujemo da se "Oliver" priključi državnoj liniji Split – Vela Luka u svibnju.

‘Sveti Duje‘, ča te lipa fjera!

---

---

To je treći karik! I najveća nepoznanica.

Najmlađi od triju prinova koje navodimo. Izgrađen je u grčkoj Salamini 2017. godine. Dug 107 metara, kapaciteta 780 putnika i 130 vozila. Plaćen je 7,7 milijuna eura (bez PDV-a) grčkoj kompaniji "Livadas Shipping Co". Nosio je ime "Glykofilousa IV". Nabavljen je za izrazito frekventnu liniju Split – Supetar.

Ne biste vjerovali, "Dujko" je koncem listopada stigao u "Dalmontovo" brodogradilište u Kraljevici, navodno na samo dva kozmetička mjeseca. Hm, a što li onda i danas radi na istom mjestu?! Zašto kasni barem četiri mjeseca od planova?! I što mu to kalafati rade već pola godine?!

Zanimljivo, "Jadroliniju" smo za "Svetog Duju" pitali jednako kao i za ona druga dva broda, ali brodovlasnici o njemu baš ni slova nisu napisali! Kao da ga nema! Bez obzira što će Sudamja za koji dan. I je li premijerno putovanje iz Splita na Brač moglo biti baš na Svetoga Duju, 7. svibnja?! Na primjer...

Evo, isti onaj Registar (HRB) obavijestio je bio "Jadroliniju" prije nabave da taj brod ne udovoljava ni osnovnim kriterijima za plovidbu Jadranom, čak ni najzaštićenijim morskim područjem "klase D" – od Splita do Supetra.

Tko bi rekao, taj trajekt u Grčkoj je bio certificiran za navigaciju lučkim područjem: "Glykofilousa IV" plovio je, navodno, na milju i pol kratkoj ruti unutar luke Perame, nedaleko od Pireja. Pa se momački odvažio potegnuti do Kraljevice. Još se čvrsto drži bitve!

Jezikom trešete: tri asa, fali bati(na)!

---

‘Danica‘, ‘Kata‘ i ‘Unije‘ plove!

Iz "Jadrolinije" poručuju da su od lani nabavili i tri druga broda koja, evo, plove! I redovito održavaju svoje linije. To da su dvotrupci "Danica" i "Kata" te brod (ne trajekt, op.a.) "Unije".

Katamarani su, naime, otkupljeni od zadarske "Tankerske plovidbe". Izgrađeni su 2019. godine u Indoneziji. Dugi su 39 metara i voze 317 putnika brzinom od 29 čvorova. Rade na kvarnerskim otocima. Brzoprugaši. Financirani su uglavnom kreditom (u vrijednoati 80 posto cijene): "Daničin" zajam je 5,2, a "Katin" 5,5 milijuna eura.            

Brod "Unije" izgrađen je 2004. godine. Lani kupljen u Grčkoj za dva milijuna eura (bez PDV-a). Od kompanije "Star Gem Maritime Company". Prima 208 putnika i dug je 47 metara. I njega su morali prilagoditi zahtjevima Hrvatskog registra brodova. Povezuje Lošinj, Unije, Susak i Ilovik.

---

 

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Damir Škomrlj/Cropix Gestiafoto/ Fjord Line/ Screenshot/Jadrolinija
Damir Škomrlj/Cropix

Što je to zapelo kod ‘Olivera‘, koji je četiri mjeseca proveo na remontu?

Gestiafoto/

1388917169

Fjord Line/

Hrvatski Upisnik brodova ‘Dalmaciju‘ još ne vodi kao našu...

Screenshot/Jadrolinija

‘Oliver‘ je trebao imati premijerno putovanje 10. travnja. No sve je iznenada propalo

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/vijesti/za-tri-broda-dali-gotovo-40-milijuna-eura-a-nijedan-jos-ne-plovi-gdje-je-zapelo-s-dalmacijom-oliverom-i-dujom-1485875-1385896 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=70cb1827141f14281b6670ac4790d61a9a47691f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ko%C5%A1tali+40+milijuna+eura%2C+a+nijedan+ne+plovi%3A+gdje+je+zapelo+s+%E2%80%98Dalmacijom%E2%80%98%2C+%E2%80%98Oliverom%E2%80%98+i+%E2%80%98Dujom%E2%80%98%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fvijesti%2Fza-tri-broda-dali-gotovo-40-milijuna-eura-a-nijedan-jos-ne-plovi-gdje-je-zapelo-s-dalmacijom-oliverom-i-dujom-1485875-1385896 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fvijesti%2Fza-tri-broda-dali-gotovo-40-milijuna-eura-a-nijedan-jos-ne-plovi-gdje-je-zapelo-s-dalmacijom-oliverom-i-dujom-1485875-1385896 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => bijela flota [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM

bijela flotaKoštali 40 milijuna eura, a nijedan ne plovi: gdje je zapelo s ‘Dalmacijom‘, ‘Oliverom‘ i ‘Dujom‘?

Piše Damir Tolj/SD
4. svibnja 2024. - 11:00

Za tri velika i polovna broda dali su gotovo 40 milijuna eura, a nijedan im još ne plovi! Eno ih po kvarnerskim brodogradilištima. Oko Rijeke. A koliko će milijuna još dati da ih dovedu u red i kada će preuzeti dalmatinske pruge – nitko pojma nema!

Veliki iskoraci, velika tvrtka, velika budućnost, velika ulaganja i veliki brojevi: 12 milijuna putnika i 3,5 milijuna vozila godišnje. A o velikim najavama da i ne govorimo...

"Jadrolinija" je u pitanju. Nacionalni bijeli brodar s više od dvije tisuće zaposlenih, flotom od 56 brodova i lanjskom dobiti od četiri milijuna eura. Ovo je priča o njihova tri karika, zasad bez akuže: "Svetom Duji", "Oliveru" i "Dalmaciji".

Posljednja prinova i najveći brod u povijesti flote je feribot "Dalmacija". Trebao je preuzeti međunarodnu prugu...

18. svibanj 2024 07:07