StoryEditorOCM

uz šparoge i vinoZa vikend u Iki kraj Opatije najavljena revijalna regata tradicijskih barki

Piše M. I.
19. travnja 2023. - 15:30

Revijalna regata tradicijskih barki barkajola s područja Ike, Lovrana, Opatije i Mošćeničke Drage, u subotu 22. travnja, upotpunit će tradicionalnu manifestaciju "Šparuga i vino" u Iki, starom ribarskom mjestu kraj Opatije.

U sklopu manifestacije svi posjetitelji imat će priliku prisustvovati cooking show-u te probati neke od delicija pripremljenih sa šparugama pa će se tako u ponudi naći i ribe i tjestenine te posebne salate. Manifestacija će trajati do ranih večernjih sati, a svi će posjetitelji moći uživati u okusima i mirisima jela od šparoga, kapljici dobrog vina te vizualno doživjeti plovidbu tradicijskim barkama u Ikarskom akvatoriju. "Šparuga i vino" prava je proljetna manifestacija liburnijskog kraja.

Regata se provodi u sklopu europskog projekta "Interpretacija 300 let škvera va Ike" čiji je nositelj Grad Opatija. Projekt ima za cilj zaštititi prirodne resurse te valorizirati kulturnu, pomorsku i ribarsku baštinu. Interpretacija je usmjerena na definiranje identiteta Ike, njezinu materijalnu i nematerijalnu baštinu te tradicijska znanja, posebno u brodogradnji, koja valja prenijeti na buduće generacije.

Projekt je sufinanciran u okviru Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo putem Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo iz Lokalne razvojne strategije u ribarstvu za razdoblje 2014.-2020. LAGUR/FLAG-a Vela Vrata.

25. travanj 2024 20:09