StoryEditorOCM

sjajna pričaZagrepčanin Matija već godinama kod Pirovca čisti plažu svog djetinjstva: ‘Nije li ljepše uživati u čistoj prirodi?!‘

Piše M. I.
3. svibnja 2023. - 13:13

"Nije li ljepše šetati i gledati prirodu, nego li šetati i prolaziti pokraj plastičnih vrećica, boca i plastike? Osjećaj nakon čišćenja je neopisiv, znaš da tamo više nema plastike i jednostavno gledaš na taj dio prirode na drugačiji način, prodišeš zajedno s prirodom", iz srca je rekao Matija Lipar, momak koji već godinama čisti netaknuti dio obale u Pirovačkom zaljevu, o kojem piše Green.hr.

Da nije nje, nitko taj dio ne bi čistio. Ove godine, uz plastične boce, prikupio najviše stiropora koji dolazi od ribara koji ga koriste za ribolov. Motivira ga pomisao da je sve oko njega zagađeno, a ne mora biti tako. Svatko od nas svojim primjerom može učiniti razliku.

"Za mene je priroda život, najbolji lijek za sve stresove i probleme. Bez prirode nema ni života, jednostavno nam je objasnio Matija koji redovito posjećuje svoje omiljeno mjesto gdje je kao dijete šetao s bakom, te ga uz njega vežu lijepe uspomene.

"Kako je baka preminula prošle godine, ovu akciju čišćenja posvetio sam i njoj", objasnio je Matija, Zagrepčanin koji je asfalt glavnoga grada prije šest godina odlučio zamijeniti zadarskom rivom.

"Ljudima se jednostavno ne da uzeti u ruku plastičnu bocu iz koje su pili sok i odnijeti je do auta te ju zatim baciti doma u koš, lakše ju je ostaviti na plaži među kamenjem, jer eto ona će nekim čudom u prirodi nestati, ali nažalost neće. Nikad mi nisu bili jasni takvi ljudi“, objasnio je.

27. travanj 2024 19:26