StoryEditorOCM

Frying PanNapušteni svjetionik zanimljive prošlosti i imena postao je hotelčić, evo koliko stoji noć

Piše V.V.
24. siječnja 2023. - 13:21

Svjetionici su postali turističke destinacije za one koji žele provesti godišnji odmor u tišini i izolaciji. Takvi najčešće biraju isturene rtove ili nenaseljene otočiće. Oni, pak, koji žele još osamljeniji i posebniji doživljaj mogli su boraviti na svjetioniku Frying Pan Tower. Fiksni svjetionik podignut šezdesetih godina prošlog stoljeća zamijenio je brod svjetionik koji je više od 100 godina bio usidren u pličinama tridesetak milja od Southporta u Sjevernoj Karolini.

Svjetionik je, inače, postavljen na metalnu konstrukciju koja je nekad nosila platformu za vađenje nafte. U početku ga je održavala i opsluživala posada Obalne straže SAD-a, dok je poslije potpuno automatiziran i nije bilo potrebe za stalnom ljudskom prisutnošću na njemu. Godine 1992. potpuno je ukinut kao svjetionik.

Šest godina poslije, po cijeni od 85.000 dolara, kupio ga je izvjesni Richard Neal i preuredio u turistički bed and breakfast objekt s osam soba. A da osama i tišina u suvremenom bučnom svijetu i te kako vrijede, govori podatak da cijena vikenda na ovom svjetioniku iznosi oko 1500 dolara po osobi

22. travanj 2024 14:31