StoryEditorOCM

mala, ali opasnaŽenu u Australiji ugrizla hobotnica s plavim prstenovima, njezin otrov može ubiti 20 ljudi!

Piše OM
17. ožujka 2023. - 08:12

Opasnost, i to smrtonosna, često vreba tamo gdje ne očekujemo, kao na primjer na plaži. I ta opasnost često ne dolazi u velikom obliku, nego u malom.

Nema boljega primjera za potvrdu te teze od slučaja koji se dogodio na popularnoj plaži u Sydneyu. Tamo je 30-godišnja žena u četvrtak oko 14.45 sati po tamošnjem vremenu iz mora izvukla školjku. Iz nje je ispala sićušna plavoprstenasta hobotnica duga oko 10 cm i dvaput je ugrizla za trbuh. Na plažu su došli bolničari, pružili ženi prvu pomoć i odvezli je u bolnicu na praćenje i daljnje liječenje.

image

Hobotnica je ugrizla ženu na popularnoj sydneyskoj plaži (ilustracija)

AFP

Žena je srećom u stabilnom stanju jer hobotnica s plavim prstenovima ima otrov tetrodotoksin, dovoljno jak da ubije više od 20 ljudi. Otrov izaziva paralizu i usporava tijelo do točke u kojoj neće moći disati. Tetrodotoksin je više od 1000 puta otrovniji za ljude od cijanida i za njega ne postoji protuotrov. Samo je nekoliko potvrđenih žrtava od njihova ugriza jer će se hobotnice radije sakriti u malim pukotinama, a grizu samo ako se osjećaju ugroženo ili su izdvojene iz svoje okoline, piše Daily Mail.

Zahvaljujući pravodobnoj intervenciji australske zdravstvene službe, ovaj slučaj nije završio tragično, a mogao bi biti upozorenje da s oprezom pristupamo morskom svijetu.

image

Mala hobotnica napada samo kad ne može pobjeći

AFP
17. ožujak 2023 08:12