StoryEditorOCM

ekosustav u kaosuZnanstvenici otkrili krivca za pošast među ježincima na Karibima: ‘Ubojica je minijaturni parazit‘

Piše Hina
21. travnja 2023. - 15:03

Američki znanstvenici otkrili su da je prošlogodišnju pošast među ježincima u Karipskom moru izazvao minijaturni jednostanični parazit, objavljeno je u časopisu Science Advances.

Ježinci su počeli gubiti bodlje i masovno ugibati što je ekosustav grebena gurnulo u kaos, prenose američki mediji.

"Slučaj je zatvoren. Više smo nego oduševljeni što smo rasvijetilili misterij iz 2022. i pomalo iznenađeni što smo to učinili tako brzo", rekla je autorica studije Mya Breitbart, morska mikrobiologinja sa Sveučilišta južne Floride.

Morski ježinci s dugim bodljama skrivaju se u grebenima diljem Karipskog mora i igraju ključnu ulogu kao "kosilice" grebena, rekla je Breitbart, jer jedu alge koje rastu na koraljima.

Ali u siječnju prošle godine te su životinje počele pokazivati čudne simptome - njihove oštre bodlje su se objesile i otpale i počele su masovno ugibati u morima od Djevičanskih otoka preko Portorika do Floride.

Za znanstvenike to je bio deja vu jer je izumiranje zahvatilo to područje 1980-ih kada je smanjena populacija morskih ježinaca za oko 98 posto.

Taj slučaj nikada nije riješen.

Ali ovaj put, međunarodni tim znanstvenika prikupio je uzorke bolesnih i zdravih ježinaca s 23 lokacije Karipskog mora u potrazi za genskim tragovima.

Nisu vidjeli znakove virusa ili bakterija, rekao je autor studije Ian Hewson, koji na Sveučilištu Cornell istražuje bolesti u morima.

No, uočili su tragove sićušnih jednostaničnih organizama koji su se pojavljivali samo u bolesnim ježevima. 

Iako većina tih organizama ne uzrokuje bolest, ta je vrsta povezana s drugim vodenim epidemijama, što ju čini glavnim sumnjivcem, rekao je Hewson.

Kako bi potvrdili da su uhvatili ‘ubojicu‘ znanstvenici su stavili parazite u spremnike sa zdravim ježincima uzgojenim u zatočeništvu kako bi vidjeli kako će reagirati.

Od ježeva koji su suočeni sa  sićušnim stvorenjima, 60 posto je uginulo - nakon što su pokazali iste simptome koje su znanstvenici vidjeli u Karipskom moru. 

Znanstvenici su sada suočeni s nepoznanicom kako zaštititi ježince od tog parazita jer su to izumiranje ježinaca i drugi stresovi već promijenili grebene u Karipskom moru.

27. travanj 2024 13:38